兩餸飯店新推出「驚喜盲盒」最平$42食到?網民1原因唔睇好:將賣剩蔗送走?

文: 黃樂恩
2023.12.24

疫情帶旺香港外賣市場,「兩餸飯」出名選擇多又平又抵食,更被不少人稱其為窮人恩物!但隨著疫情結束,市面上已有不少兩餸飯店開始轉型發展,早前就有網民發現有兩餸飯店推出「盲盒」,最平$42買到一盒兩餸餸飯,帖文引發網友熱論,不過大多數人看到後卻表示不感興趣,「將賣剩蔗送走嘅絕招」、「盲盒都仲要咁貴,廿蚊盒都話同你搏吓」。

早前有沙田街坊於Facebook群組「香港兩餸飯關注組」發帖,指自己經外賣平台買兩餸飯「盲盒」,兩餸飯售價為$42、全肉三餸飯售價則為$49,菜式包括大塊雞扒、生炒骨、西檸雞、炒茄子、洋蔥豬扒等,有菜有肉,菜式非常豐富。另外亦有網民在Facebook群組「西環變幻時」上傳照片,分享自己在外賣平店上看到的兩餸飯「盲盒」,從照片中見到,一盒兩餸飯配自家製飲品售價為$65,若經外賣平台下單可獲75折,折實售價為$48,而三餸飯折後價錢則為$52.5。

相關帖文一出,隨即在網上引起熱論,網友反應兩極,有人認為非常抵食又有驚喜,「未當開盲盒,應該有0.5秒嘅驚喜」、「四十蚊食到Omakase 抵啦」。但也有不少網友看到後表示不感興趣,「將賣剩蔗送走嘅絕招」、「盲盒都仲要咁貴,廿蚊盒都話同你搏吓」、「50蚊就唔使買佢啦!」

其實過去亦有網友在本地討論區發帖,詢問其他網友「如果兩餸飯搞『盲盒』有冇得做?」但大多數人都認為香港人在飲食方面出名嘴刁、且揀飲擇食,並不太看好兩餸飯「盲盒」,當中更有部分網友明言「一定唔買」、「冇得做」、「肯定冇得搞」。

來源:FB@西環變幻時FB@香港兩餸飯關注組香港討論區

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【社群送禮】麒麟一番搾啤酒及禮品套裝!↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓

↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓