跌銀包幸獲好心燒鵝店老闆拾獲!大懵港男直呼「人間有愛」 做1舉動答謝對方

文: 黃樂恩
2024.01.17

跌銀包都能夠失而復得,真的是十分好彩!最近有港男在Facebook群組「大埔人大埔谷」發文,分享自己遺失銀包的經歷,幸好最後獲好心燒鵝店老闆拾獲,並立刻打電話通知他。成功拿回銀包後,港男除了向店家大聲示愛,其後更做了一個行為以答謝老闆,事件引發網友關注,即入內文睇睇啦!

該名港男在文中透露,指自己原本沒有帶證件外出的習慣,但由於最近試過「一日三次俾人查身份證,每四個鐘頭一次」,無奈之下,只好工作外出都會帶身份證。早前他在大埔廣福道一家燒鵝店送貨時不慎遺失了銀包,幸好的是店舖老闆發現銀包後,便立刻打電話通知他,「幸好有老闆嘅照顧下,幫我收起一個銀包,打電話俾我,等我做完晒嘢夜啲返嚟攞」,讓他不禁直呼「人間有愛」。

從港男上傳的影片可見,事主到達燒鵝店後,隨即表明自己想取回遺失了的銀包,當時店內員工便溫馨提醒他「要小心啲喎」,並指出銀包內有身份證、銀行卡、八達通等重要物品,一定要好好小心保管。而事主向對方多次表示感謝後,最後更大聲向店方示愛:「我愛你」,又表示要購買半隻燒鵝來答謝老闆,「我冇乜嘢可以報答到老闆,唯有喺佢哋嗰到買一半啲燒鵝返屋企做晚餐」。

不少網友看到後都大讚燒鵝店老闆是真正的好人,同時也提醒樓主以後要好好保管財物,「下次小心啲喇」、「真係好彩,失而覆得」。有網友則建議樓主可嘗試使用腰包或是帶有掛繩的卡片套、銀包,以防同類似事件再次發生 「買條鎖鏈 將個銀包綁住係個身到」、「陀番個腰包啦,以前都係咁㗎啦!」

另外,亦有部分網友被樓主片中的一句「我愛你」嚇到,紛紛留言「你嗰句,我愛你!嚇Q死人咩」、「好有愛,我愛你」,並笑稱他可以直接向燒鵝店老闆「以身相許」。

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】請您食卡樂B Potaland® 酸忌廉洋蔥味薯片!↓

↓ 濃郁開胃的酸忌廉味 + 香氣四溢的洋蔥味!↓

↓ 濃郁開胃的酸忌廉味 + 香氣四溢的洋蔥味!↓

↓【夏日送禮】送麒麟一番搾啤酒及夏日和風禮品套裝!↓

↓登記即有機會攞禮物番屋企↓

↓登記即有機會攞禮物番屋企↓