旁觀者|連詩雅20秒慘遭強姦戲份被扯頭髮場口瘋狂 即場遭導演加戲嚇到眼凸

文: 羅志宏
2024.01.18

TVB劇集《旁觀者》主要演員包括周柏豪、王敏奕、吳若希、羅天宇、馬貫東、連詩雅,昨晚(17日)劇情圍繞講述張柏妍(連詩雅飾)、馬子洋(謝東閔飾)及Wesley(周志康飾)。鍾情子洋多年的柏妍,因誤信男方而慘遭Wesley強姦;分明是受害者的柏妍,因為子洋及Wesley的幕後操作,反成為眾矢之的,被指控色誘兼誣衊Wesley之餘,還被冠以「社工妓女」惡名,令原本已活得甚為抑壓的詩雅失眠及驚恐情況更見嚴重…

是次絕對是連詩雅瞓身演出,除了要挑戰爆喊、慘遭強姦及出浴等不同場口,更差不多一整集由頭喊到落尾,難怪連詩雅曾透露拍攝時除了要忘記連詩雅本身的性格外,更是每日開工均喊到乾塘兼筋疲力盡。對於連詩雅的突破性「抑壓」演出,網民大表受落,還大讚連詩雅喊樣「夠晒靚」。

其實昨晚連詩雅遭飾演Wesley女友Ashley的鄧伊婷瘋狂扯頭髮一幕亦甚有記憶點,除了連詩雅的楚楚可憐演繹入木三分,鄧伊婷邊扯頭髮邊瘋狂喪鬧連詩雅亦十分搶戲。鄧伊婷坦言該場令她相當難忘,除了因為扯頭髮戲是臨場加插,更因擔心誤傷連詩雅而壓力爆煲。

鄧伊婷憶述當時情況時,亦忍不住抖大氣謂:「我係第一次拍打女仔戲,本身劇本只係話我摑佢,我已經好緊張,都有事前做吓功課睇吓人哋點摑人。點知去到現場,導演同我講話女仔唔會咁摑人,女仔應該係要扯頭髮嘅,我即刻:『唔係啩』,摑只係一吓,但扯頭髮過程好長喎。跟住導演畀咗啲reference我睇,我睇到呆咗同眼都凸埋,結果更加緊張。其實我真係寧願畀人打,打人真係唔知點,好驚整親對方,導演有嫌我唔夠力同唔夠真,都拍咗幾take。」

鄧伊婷續指全靠連詩雅安慰及鼓勵,才順利完成場口:「連詩雅叫我唔使驚,仲話寧願我用力啲,等大家可以快啲收工。」另昨晚鄧伊婷在媒體面前得體地撐完男友後火速黑面兼暴怒一幕,亦演得頗為到位,鄧伊婷直言:「雖然係由壞學生演到壞女人,但我覺得呢個角色有啲值得同情,一嚟我覺得佢咁衰都係出於心魔和妒忌,二來佢都係畀兩個男人玩弄於鼓掌之間,仲要自己都唔知,所以某程度都值得同情,同埋個角色都好立體,好多謝劇組同埋監製畀呢個機會我去嘗試同發揮。」

根據官方拍攝花絮,拍攝強姦場口當日,周志康心理壓力比連詩雅還要大,先後高呼:「我依家開始驚」及「我開始後悔」。反觀連詩雅則全程表現輕鬆,除了秒速入戲及從場口中抽離外,全場自稱好好打的她,更撩周志康玩拗手瓜舒緩氣氛,愉快惹笑的拍攝現場與拍出來的劇情形成強烈對比。另連詩雅昨晚一場瑜伽戲亦展現了超柔軟身手,手臂的肌肉亦相當搶焦。

 

同場加映:【今期Chill抵】最新影片

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費睇】《香港打卡蛋糕合集》↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓