大懵港人ATM撳近萬蚊唔記得拎:有無機會揾得返?網友建議咁做

文: 黃樂恩
2024.02.11

大家有無試過ATM提款撳錢後唔記得拎?一名粉嶺街坊早前在Facebook專頁「北區之友」發文求助,稱自己(1日)很有可能在櫃員機提款後,一時大頭蝦忘了拿取現金便離開。事主嚇到不知所措,只好於區內群組詢問其他網友「請問唔見左9500現金,有無機會揾得返呀?」

帖文曝光後,隨即引來大批網友熱烈討論,有部分網友認為找回這筆款項的機會並不大,「預咗搵唔返」、「我都試過ATM機唔記得攞錢,最終攞唔返」、「努力返工搵返」、「我上次都係先報警,但最後都係冇」。

但仍有許多網友認為「事在人為」,指香港ATM櫃員機都有CCTV可作追查,建議樓主先到銀行詢問,並趕快到警署報警,說不定有可能把這筆款項追回來,「有閉路,可追查。就睇樓主怕唔怕麻煩」、「報警,睇閉路電視」、「是否再櫃員機唔記攞?去匯豐銀行問下」、「㩒完無攞部機自己食返,或者下一個幫你keep咗交返去銀行」。

事主多番考量後,日前(3日)在帖文更新狀況,表示自己現在已報警處理,並多次感謝一眾網友的幫助,「更新,多謝咁多位留言既朋友,已報警,等警察查,多謝咁位多」。

來源:FB@北區之友 Friends of North District (上水、粉嶺、沙頭角和打鼓嶺)

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費試用】PHYSIOGEL全新面膜!✨↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓ 逆齡秘方㊙️! 實證即時提升肌膚彈性 ↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓