2024風生水起|25歲主持陳懿德向葉念琛狂搲撈 被導演一句秒殺:「我未諗到你喎」

文: 羅志宏
2024.02.12

TVB風水賀年節目《2024風生水起》由薛家燕、陳懿德、許文軒及徐文浩擔任主持,日前一集再有著名堪輿學家麥玲玲坐陣,在「龍年開運搵師傅」環節與嘉賓葉念琛導演、蔣家旻暢談風水,期間講到葉念琛帶來劇本想找女主角時,主持陳懿德就在鏡頭前搞笑狂搲撈,卻被導演一句秒殺!

節目講到葉念琛帶來劇本《誰是女主角》想找女主角時,麥玲玲師傅就指點迷津,指出葉念琛的命格利金,適合從事音樂相關的工作。玲玲師傅再謂秋天出世的人最旺葉念琛,可能有些姓劉的、名字裡有金字旁的人,相對上能量會搭一點。

此時,坐在旁邊的主持陳懿德就開口問一句:「如果(名字裡)有斧頭(阝)得唔得?」,之後玲玲師傅答道:「斧頭(阝),斧頭(阝)啊?斧頭(阝)係金」,陳懿德再補一句:「姓陳,係咪呀!葉導!」葉念琛隨即寸爆陳懿德:「你講咁遠,原來講你呀?姓陳我識好多,我未諗到你喎」,一句秒殺對方。

 

 

同場加映:【衝出嚟玩】最新影片

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓