連登仔發文斥兩餸飯搞垮本地經濟 愈開愈多衝擊餐飲業惹熱議

文: 溫藹紅
2024.02.26

本港兩餸飯成巷成市,已成為不少市民日常光顧的外賣食店。然而隨著經濟不景氣,有網民最近就發文分享感受,更批評「兩餸飯害死香港」,是導致香港經濟愈來愈差的原因,惹來大量負評,有人批評樓主「本末倒置」。

近日有連登網民在討論區發文,以「兩餸飯店埋葬全港老闆,害死香港」為題,分享自己對兩餸飯的見解感受。文章開首就指「兩餸飯摧毀咗好多野」、「兩餸飯消滅咗好多飲食業嘅中間服務過程同人員」,將本港餐飲業生意慘淡原因,歸咎於兩餸飯的發展。

他認為,連帶政府推行的「香港夜繽紛」活動,都因為兩餸飯而受影響,「兩餸飯將成個夜繽紛都拆散咗,市民都唔駛出街食晚飯,點樣夜繽紛」,又指「唔同檔次,所有類型嘅餐飲業都俾(畀)兩餸飯衝擊」。

他又直言,「兩餸飯店擴散,成個社會只會越嚟越窮,兩餸飯會蠶蝕晒成個香港」,認為「雖然兩餸飯來係經濟差呢係(個)因而產生出嚟嘅結果,但兩餸飯亦會變成新既因,造成經濟更差死多兩錢既果」。

▼原帖▼

帖文一出引來極大迴響,並收獲逾2000多個負評,內容更遭各大社交平台廣傳,引來大批網民抨擊反駁。有網民批評樓主「本末倒置」,直言香港早於好多年前已經有兩餸飯,不認同兩餸飯是搞垮經濟的原因,「根本係人愈嚟愈窮,兩餸飯先愈做愈多」;都有人覺得「餐廳食物貴唔緊要,難食先係主要問題」、「有錢邊個唔想餐餐魚翅撈飯」?

▼網民留言▼

資料及圖片來源:Facebook@香港茶餐廳及美食關注組連登討論區

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【社群送禮】麒麟一番搾啤酒及禮品套裝!↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓