婚後事|陳自瑤激烈示範失婚人妻的縱慾 喱士吊帶晒零瑕疵美腿完美線條

文: 羅志宏
2024.03.13

TVB劇集《婚後事》愈播愈激,昨晚(12日)播出的第12集再有陳自瑤(Yoyo)的「黃金畫面」,Yoyo先後以貼身舞衣、性感內衣震撼觀眾眼球,大晒零瑕疵美腿美腿,狂吸網民正評,完美線條獲激讚「百分百全Carry 」。Yoyo之後還透露今次為了追求完美,更親自挑選親熱戲戰衣,激烈示範「失婚人妻的縱慾」。

第12集焦點場口落在陳自瑤與黎諾懿的親熱戲份,除了燈光夠浪漫,Yoyo的美好身段亦是討論焦點之一。陳自瑤將美好身段完美呈現觀眾眼前,無論是Carry無限貼身的拉丁舞衣、喱士吊帶睡衣、或是簡單高貴的純白內衣,Yoyo都近乎零瑕疵百分百全Carry!除了白滑美肌及隱約的人魚線相當吸睛,Yoyo一雙修長美腿更是贏盡掌聲,獲網民封為「完美線條」。

 

對於一雙美腿在不同集數均贏盡熱度,陳自瑤就大方公開美腿心得,她說:「最緊要係多謝媽咪同各位讚賞啦。其實保養心得都係平時保濕搽cream,另外線條可能因為我會做吓運動、亦都鍾意行路同多啲急步走,可能咁都幫助到對腳嘅肌肉結實啲」。

至於與黎諾懿的親熱場口獲讚賞心悅目,及有網民好奇親熱場口是否有替身,陳自瑤透露全由自己親身上陣,並笑言拍攝時唯一要擔心的是出來的效果是否夠唯美、以及自己身形是否合格:「我好擔心拍出嚟嘅效果會唔見得人,但監製都有係咁安慰我ok嘅。編審Pinky話我同Emma有個位好似,就係我哋都會追求完美,所以拍嗰日我盡量希望自己展現嘅係最佳姿態,為咗靚啲,場口入面嘅睡衣同內衣都係我自己親手去揀同買,希望可以揀到最適合自己嘅。」

昨晚(12日)播出的第12集上半敘述視點是明芯Emma(陳自瑤飾),標題是「破例就是不必負責」;下半敘述視點是誠鈞Davey(黎諾懿飾),標題是「情之所鍾才是破例」。走出離婚陰霾的明芯,除落力幫女兒悅悅(鄭淽月飾)及前夫善仁(羅子溢飾)修補關係外,亦逐步懂得享受單身的快樂。

與此同時,Emma媽咪Nancy(黎燕珊飾)為怕Emma孤獨終老,一再施壓Emma相親;碰巧已單身半年的Davey亦向Emma展開追求,令Emma不勝其煩。Emma到夜店消遣時再遭Davey苦苦相纏,Emma雖明言:「我想放縱,不過唔係同你」,但最終仍敵不過Davey的甜言及強吻攻勢,二人發生關係。Davey最終看似抱得女神歸,但其實Emma沒有打算發展長遠關係,加上Davey看得出Emma依然著緊善仁,遂打算瀟灑地決絕離場…最終因為一個意外及悅悅的轉變,Davey終成功打動Emma成為情侶,再度感受到消失已久的生命熱度…

至於表面是玩世不恭花花公子的Davey,昨晚亦全方位展現對Emma忠誠又情深一面。當與Emma發生關係後,Davey一覺醒來後第一時間便想牽Emma手,可惜Emma卻將被子質到Davey手中,令原本甜爆的Davey一秒變失落。之後認清Emma不欲發展長遠關係後,Davey痛心的說:「你有冇諗過,如果我想搵人上床,大把選擇,我仲會見你,係因為我從來冇當過你係其他女人,我係真係鍾意你。」

不甘再當備胎的Davey,原本想理智地斬斷與Emma的一切,Emma卻偏偏在這時向Davey求助,不欲見死不救的Davey只好強忍怒火及妒火幫Emma解決問題,在千鈞一髮救了Emma一命之餘,還用心地化解了悅悅對自己及Emma的誤解,最終成功以真誠打動Emma答允發展情侶關係。

其中兩個場口,Davey都獲網民大派「好人卡」,其中一場是面對悅悅追問:「係咪媽咪變咗爛茶渣,你都仲鍾意佢」,Davey回應:「如果你真係鍾意嘅話,係經得起時間考驗架」;及在最後一幕數完Emma一大堆缺點後,Davey情深說道:「十歲嗰年我阿爸走咗,由嗰日開始,我再冇試過心痛、傷神,但你係例外嘅。喺馬路攬住你嗰一刻,我真係好驚冇咗你,呢種感覺係得你先畀到我,我對上一次感受生命嘅熱度,就係阿爸臨走時,我攬住佢嗰一刻…」說時雙眼滿是憐惜及愛意,完全感受到Davey對Emma強烈的愛。

Davey的真摯亦同時感動不少網民,大讚Davey是「完美男人」:「馬壯好識講嘢」、「無敵世界仔,但又痴心一片」、「馬壯完美男人」、「如果遇到一個咁嘅男人,其實真係要接受,人又有錢,生完小朋友唔介意,仲錫埋小朋友,而且有得搞都唔搞,好明顯係真愛」、「馬壯望落賤男、但內在算真男人」。

 

 

同場加映:【衝出嚟玩】最新影片




用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費睇】《香港打卡蛋糕合集》↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓