粉蟎處理|調味料樽滿佈粉蟎 專家指可致過敏 繁殖速度極快

文: 程家健
2024.04.07

潮濕天氣易有蚊蟲滋生。一名港女近日發現家中櫥櫃的調味料瓶蓋上有大量白色小蟲,利用稀釋漂白水和熱水抹拭多次後仍有小蟲蹤跡。有滅蟲專家指這種小蟲其實是粉蟎,繁殖速度快且數量驚人,分享殺滅方法及4招預防。

同場加映:

管家王|「間牆後畀下期」原來有伏 2大報價陷阱易致爛尾 有3大自保條款先好簽單

該名女網民上周日(3月31日)在Facebook群組「香港滅蟲關注組」中發帖,表示日前發現放在廚房櫥櫃裡面的調味料例如油和鹽的瓶蓋上,有一點點的白色不明物體,原本以為是灰塵,細看下發現是會蠕動的小蟲。從事主上傳的短片可見,深身瓶蓋上有密密麻麻、小如鹽粒的白色小昆蟲。

她表示花了一個晚上和早上清理後,已扔棄大部分調味料,並使用抽濕機抽濕,但利用稀釋漂白水和熱水抹拭多次後仍有小蟲蹤跡,打算再嘗試用月桂葉和殺蟲劑清除,並詢問網民:請問大家知唔知係咩蟲?可以點預防?係咪冇得斷尾?驚畀老公見到小題大造話要掉晒啲嘢,所以用匿名問。」

網民:見到呢啲就煩

影片曝光後,網民均指該些小蟲是粉蟎,建議事主找出源頭和保持環境乾爽,亦有人分享自己的滅蟲經驗,「粉蟎,潮濕就會有,你櫥櫃應該成個櫃都有,攞晒啲嘢出嚟清潔、檢查吓,在櫃桶放啲月桂葉」、「上網找吓形成粉蟎的原因,再喺屋企找吓源頭」、「應該喺啲藥材走出嚟」、「黑色位置都見到咁多,其實個櫃入面嘅嘢仲要唔要得」、「見到呢啲就煩,要清潔,環境要乾爽」、「唔要得,咁細隻,樽入面都會有可能有,掉晒亦方便清潔,減低留有種,同埋應該要搵源頭」、「我試過,真係掉晒成櫃嘅嘢,但佢已經繁殖咗,掉晒都仲有」、「早排我調味料上都發現,抹完都會再出現,我用超熱熱水將該位置所有嘢清洗一次,再用超熱風筒吹住嗰個位,之後就冇再出現了」。

4種方法避免粉蟎滋生

類似情況過往亦曾發生,有港男發現家中有大量粉蟎,廚房調味料櫃更是重災區,瓶上全是粉蟎。滅蟲專家任永強曾指出,粉蟎以穀物、麵粉等乾糧為食,該些儲糧未有妥善保存便有機會「養」出粉蟎,粉蟎數量太多或會引致過敏反應,出現呼吸困難及氣喘等症狀,應盡快處理。

「觀林蟲害」鄭國鏗(Henry)曾指出,粉蟎常見於木器、茶葉類及菇菌類物品,其繁殖速度快且數量驚人,每次出現便以數十以至數百計,在潮濕、悶熱天氣滋長速度較快。鄭國鏗建議先找出源頭,將受影響物品以熱水和濕布擦拭,抹走表面的粉蟎,再用清水沖洗。若粉蟎穿過包裝混入食物裡,便應直接掉棄。

至於如何避免粉蟎,鄭國鏗提到有4個方法:

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】 Midea美的25公升氣炸焗爐!↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓