香港壽司郎推全新碟款壽司 新奇定價惹網民兩極回應

文: 李國樑
2024.04.03

壽司郎新碟|日本壽司郎自從來港開業以來,一直都深受香港人歡迎,分店更是一間接一間地開張。熟悉壽司郎的讀者相信都知道其定價,紅碟為12元、銀碟為17元、金碟為22元以及27元的黑碟,早前壽司郎宣佈將推出全新款式!然而其新奇定價竟然引起網民兩極的回應?

壽司郎新碟|全新白碟登場 定價為「海鮮價」?

早前香港壽司郎宣佈,除了紅碟丶銀碟丶金碟以及黑碟以外,將加入全新款式「白碟」!到底白碟的價錢又會如何呢?壽司郎表示全新碟款的價錢為「海鮮價」,更引用維基百科解釋︰「根據自由市場海產供求關係而隨時改變價格」,即價錢將不會固定,官方續指︰「有時會比$12平、有時可能又會比$27貴」,揚言會令食客感到驚喜。

壽司郎新碟|海鮮價現兩極回應 網民︰愚人節過咗啦喎?

壽司郎宣佈帖文一出,網民反應不一,有網民擔心價錢浮動令進食時意外失去預算,壽司郎於回覆上解釋︰「會喺點餐平板Show價錢出嚟㗎~放心唔會真係埋單先知價」,不過仍有不少網民對新碟款存有質疑,甚至笑言︰「愚人節過咗啦喎?」

壽司郎新碟|日本去年增設同款碟

而其實去年日本壽司郎就已經宣佈新增白碟,從當時現有的120円的黃碟,180円的紅碟,360円的黑碟,新增同為「海鮮價」的白碟,並同時將最貴的黑碟減至260円。不過有網民擔心此措施來到香港會有所差異。

同場加映:【今期Chill抵】最新影片

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送機票✈️】分享旅行靚相 贏免費機票↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓