張繼聰行沙灘慘被認錯為張敬軒 EQ勁高:諗住叫投我男歌手一票

文: 余美鳳
2024.04.03

有些人可能未必知道,張繼聰與張敬軒其實有親戚關係,軒仔曾經公開表示張繼聰是其表舅父。二人樣貌完全不相似,不過張繼聰最近竟遭一班年輕人認錯是軒仔,重演「許志安杜德偉事件」!

同場加映:全民造星V丨香胤宅愧對粉絲親解未簽約苦衷 用舞蹈說故事流露對太太愛意 

張繼聰在threads分享事件:「今日行沙灘,迎面行過一班後生仔,佢哋嘅反應?當然係見到名(明)星果(嗰)隻啦😏 然後我老婆聽到班年輕人話: 『嘩,張敬軒吖😍』我ok吖😌慣咗,森美大哥都係近排先冇再叫我軒仔。」

後來,這班後生仔找張繼聰合照:「我仲諗住叫佢哋記得投我一票我最喜愛男歌手😂 好在佢哋話好鍾意睇《飯戲攻心》。不過當然都唔排除,佢哋以為飾演二佬嘅係軒仔😂🤦🏻‍♂️」他又搞笑tag了張敬軒並表示願做對對替身:「放心,下次有人再認錯我,我唔會特登喺佢哋面前講粗口😏😂仲可能會除衫,咁佢哋就會話張敬軒真人好斯文同埋好大隻。」

事後,不少網民留言取笑,連呂爵安(Edan)也湊熱鬧:「軒仔做咩唔剃鬚。」最後竟然有疑似其中一位「後生仔」,貼上合照「自首」:「冇諗過行沙灘都見到你🥹」有人則表示其七歲兒子見到張繼聰都一樣認錯,以為是鄭中基,認真搞笑。

要數最經典的認錯明星事件,就是2013年有市民遇到許志安並合照放上網,留言:「喺球場見到杜德偉先生,不過條友好寸,叫佢杜生都唔睬人。」當時更成為網絡熱話。另外,張堅庭亦曾自爆被一位女士當街稱呼做盧冠廷。

 

 

圖片來源:threads、IG

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費睇】《香港打卡蛋糕合集》↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓