台灣7.2級大地震丨柯震東屋企食正成重災區 柯爸二千萬收藏品毀於一旦

文: 余美鳳
2024.04.03

台灣花蓮今早發生大規模7.2強震,全台都感受到劇烈搖晃,係台灣自1999年以來最大地震,各地陸續傳出災情。藝人柯震東家在台東,係災情最嚴重地區。

台灣藝人柯震東嘅爸爸柯耀宗於社交平台POST出多張相片,相中見到佢屋企好似有賊入屋一樣,所有嘢都東歪西倒,有啲物品更加係碎晒,柯爸留言:「可惜…. 心疼了我的一些收藏。」之後再留言:「有些收藏再也買不到了。」

同場加映: 全民造星V丨香胤宅愧對粉絲親解未簽約苦衷 用舞蹈說故事流露對太太愛意

唔少人都表示理解佢心疼收藏品:「人平安比較重要,但可惜了這八千多萬(近二千萬港幣)的收藏品。」、「我也差不多,精緻的都摔了。」「好可惜啊!」、「看了都好心疼啊。」但朋友們都慶幸佢人冇事:「錢財乃身外之物,人平安就好。」、「人沒事最重要,可以有空間再買一波了。」

 

柯震東生於大富之家,爸爸柯耀宗本身係自家服飾品牌whiple嘅老闆,同時擁有幾家餐廳。其旗下餐廳“whiple house”強調以簡單、自然為主題,有阿仔明星光環,加埋佢本身都識唔少名流,吸引不少演藝界人士前來聚會,包括庾澄慶、張小燕等都曾捧場。在《那些年,我們一起追的女孩》劇中,柯耀宗飾演阿仔做嘅男主角柯景騰嘅爸爸。據説柯耀宗之所以接演,是為了減低柯震東初次拍戲壓力,柯耀宗甚至諗過要全裸演出,喺導演九把刀勸説下先打消呢個念頭。
圖片來源:Facebook

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【免費睇】《香港打卡蛋糕合集》↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓

↓50間蛋糕店介紹!附真實食評/選購攻略等↓