即棄塑膠管制|大快活4月22起停派餐具 外賣需加錢買餐具包!網民大讚呢款$2餐具好抵買?

文: 黃樂恩
2024.04.22

香港首階段管制即棄膠餐具計劃將於4月開始實施,各大連鎖食肆陸續宣布「走塑」新措施!為響應環保,大快活日前宣布將於本月22日起停止派發餐具,外賣顧客可選擇自備餐具,或支付$1至$2加購指定餐具包。

由2024年4月22日起,大快活即將停止派發即棄餐具,外賣顧客可選擇自備餐具,或是花費$1至$2購買由大快活提供的環保餐具包。大快活提供的餐具包共有3種,分別是中式餐具包(包含竹漿羹和竹筷子)、西式餐具包(木刀、竹漿羹和木叉),兩款餐具包均附有餐紙,售價為$1。同時亦會提供$2不鏽鋼環保餐具包,內含不鏽鋼刀、羹和叉,同樣附有餐紙。

消息一出,隨即在網上掀起關注熱議,有網友在社交平台上載了大快活「停止派發即棄餐具」的宣傳單張,其中最多人討論的是$2一份的不鏽鋼餐具包,大讚餐具價錢實惠,「2蚊抵喎」、「點解2蚊可以買到」、「即刻好想加兩蚊買」、「2蚊不鏽鋼餐具又真係抵嘅」,同時又好奇該份餐具的質素,紛紛留言詢問「是全新戓是二手的?」、「係咪薄到就咁屈都彎嗰種」、「可唔可以拎走?」、「2蚊不銹鋼餐具係咪買斷使用權」。

來源:大快活、FB@香港茶餐廳及美食關注組

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

【搶先送❗】Rollink可摺疊行李箱🧳!

↓ 全球最薄!免費成為全港首批用家 ↓

↓ 全球最薄!免費成為全港首批用家 ↓