AGA江海迦被爆閃婚後澄清只是訂婚 坦言不介意準老公昔日屢傳圈中緋聞

文: 羅志宏
2024.04.07

現年36歲的「樂壇唱作才女」AGA江海迦,早前經歷疫情一波三折取消演出,去年終一圓紅館夢,今年初推出入行十周年專輯《Agatha》,日前就為最新派台歌《Why you》接受電台節目《星光背後》專訪,首度大方公開與未婚夫鄭子邦感情事、以及分享自己對婚後工作的想法。

AGA上年一圓紅館夢,兩場演出均獲富貴未婚夫鄭子邦現身捧場,她表示很感恩對方的存在:「我同佢性格好唔同,我好需要一個可以喺身邊扶持住自己嘅人,佢會支持我做自己相信嘅事!經歷過咁多高高低低,我好開心佢可以睇到兩場紅館騷!」

節目上,她坦然要不是去年開騷前被傳媒爆料,指她與鄭子邦已於紐西蘭註冊結婚,她決不會公開與未婚夫感情,澄清二人只是訂了婚,她只會待婚後才公佈消息:「其實出道以來,我都好少講自己感情事,唔係想專登收埋,反而係想觀眾focus我嘅作品,我唔想lost focus,同埋始終另一半唔係公眾人物,點都會影響到佢生活。」

 

 

提及未婚夫過去與圈中人交往過,亦先後與多位女藝人傳出緋聞,問AGA這些歷史會不會對二人的關係構成壓力,她坦言不介意對方有過去:「我其實好感恩我哋之間嘅過去,先成就到一個適當嘅timing去一齊,兩個人能夠走埋一齊,係因為大家價值觀好相近,而呢啲價值觀冇過去就唔會有,所以我好感恩佢嘅所有過去。」

 

 

問AGA訂了婚後計劃何時正式註冊,AGA指很有可能會突然發生,「因為我今年嘅工作安排已經full咗,喺訂婚嗰陣,佢都知我有好多嘢想做,佢叫我喺一個right timing先同佢講。我哋大家都好直接,所以我覺得係時候就會做,就會同大家講。」AGA坦言另一半絕不會禁止她結婚後繼續音樂工作,「如果他會禁止,就不會是我的另一半!」

AGA亦透露自己雖然也很喜歡小朋友,但未有計劃生育下一代。問及結婚後會否繼續歌唱事業,AGA表示:「其實音樂係我嘅profession,我亦都好喜愛音樂,只要大家仲聽緊我唱歌嘅話,我都會繼續!就算我有一日唱唔到,我都會做幕後嘅工作,幻想唔到我嘅生命會同音樂分割開!反而我即將步入人生下一個階段,可能寫嘅歌會唔同!」節目尾聲,AGA透露現正籌備下一張專輯,預告今年會陸續推出不少新作。

 

 

同場加映:【香港周圍遊】最新影片

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送禮】滿分好評驅蚊劑!↓

↓旅遊必備!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓旅遊必備!一支驅蚊+防床蝨~↓