速遞寵物|將軍澳速遞員突送狗上門 懶理住戶因來歷不明拒收 將狗狗遺棄走廊

文: 程家健
2024.04.08

離奇有速遞員送狗上門,屋主如何是好?將軍澳一位街坊指前日(6日)突然有一名速遞員將一頭貴婦狗上門,由於不清楚寄件人身份,狗隻來歷不明,故拒絕接收,未料對方將狗放在走廊便轉身離開。事主一度上網發文求助,隨後終找出事件起因,並指狗隻已交由朋友暫時照顧。

同場加映:
管家王|輕奢風裝修一定貴?拆解用料/配色/燈光3大元素 2招降成本平靚正

事主居於將軍澳,昨日(7日)在社交平台facebook群組發文,指前日(6日)一間大型速遞公司的速遞員「將隻狗放係我門口,話有人速遞俾我,我拒收,但佢放低隻狗影相俾我就走咗。」

 

 

事主感到不明所以,只好致電客服中心了解,客服指會通知寄件人與她聯繫,但事主一直未收到對方聯絡。她大感徬徨,只好在群組發文詢問意見:「我可以點做」。

同時,事主質疑速遞員做法,為何可以在無人簽收情況下,將犬隻放在走廊無人看管便離開,「隻狗仔有事點算?點解要咁做?狗有生命,唔係外賣嚟」。

網民:新式棄養手法?

事件引起網民關注,有人批評速遞員的處理方法有問題,「生物當死物送」、「咁都得」、「新式棄養手法?」、「咁都得?啲人可以亂嚟亂送嘢?」。有人估計寄件者與事主認識,「狗狗無辜,請先安頓左佢先,之後再搵番你個寄件人,我估你哋應該識吧。

真相大白 疑親戚家庭糾紛「將狗送走」

事主隨後表示,已將狗隻交由朋友暫時照顧,她向各方查詢了解後,相信狗隻屬於親戚,由於家庭糾紛,有人將狗隻送走,並在未經他們同意下將狗隻速遞上門。

速遞公司原禁運送動物

根據涉事速遞公司網頁「貨物限制」,列明速遞不包括運送動物服務,落單後一經發現,訂單會被取消,運費會退回用戶的電子錢包。

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】Kilo Calo慢煮即食雞胸套裝!↓

↓ 雞胸經低溫慢煮烹調!/ 提供研製多時的獨特口味!↓

↓ 雞胸經低溫慢煮烹調!/ 提供研製多時的獨特口味!↓

↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓