為你遮風擋雨!暖男用煎Pan為女伴擋雨獲讚「真愛」網民留言惹爆笑

文: 溫藹紅
2024.04.09

清明時節雨紛紛,早前清明節(4日)有市民拍下街頭細雨中「浪漫一幕」,一名男子手裡雖無傘,但就有一個新買的煎Pan(鑊),此時正好大派用場,改用煎鑊邊走邊為身旁的女伴擋雨,且發揮自己濕身也不怕的「暖男」精神,引來網民勁讚「係真愛」,不過都有人不認同,並留下搞笑留言...

有市民早前(4日)在網上分享一張「雨中漫步圖」,從相中可見,一對年輕男女在土瓜灣街頭上行走,正值落起小雨,二人似乎均沒攜帶雨傘,但男子就手持一個粉紅色煎鑊,以強而有力的臂彎高舉該鑊,嘗試為身旁的女子擋雨,自己則若無其事繼續行走,樓主不禁留言指「真愛」。

▼原圖▼

相片隨即在網上遭瘋傳,男子貼心舉動令不少網民冧爆,認為「呢啲係愛」、「體貼得嚟又搞笑」,笑估當時應該碰巧買了煎鑊,不幸下雨男子就「盡吓啲男朋友責任」,認為「遮風擋雨」行動相當暖心。

 

▼網民感暖心▼

不過,都有部分網民就笑指圖中並無浪漫之感,認為「其實男方想等時候扑落去」、「想『鏗』佢個頭好耐㗎喇,機會嚟」,亦有覺得「剩喺遮個頭有咩用」?質疑不如直接去便利店買傘更為實際。

▼網民搞笑留言▼

 

資料及圖片來源:Facebook@香港突發事故報料區及討論區

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】 Midea美的25公升氣炸焗爐!↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓

↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓