港鐵站現Mario同款問號磚 網民:每次經過都想頂下佢

文: 溫藹紅
2024.04.10

港鐵站藏可愛Mario圖案?最近有市民在途經港鐵站,竟然發現站內一處,驚喜出現與Mario「問號磚」相似的同款符號,笑言每次經過都「想頂下佢」。

前區議會議員李軍澤早前透過個人社交平台專頁,上載在港鐵拍攝的一張有趣相片,更令人聯想起任天堂Mario的可愛圖案,猶如真實版的巨大問號磚。

從相中可見,一個藍色且發亮的問號符號,正高掛在港鐵站內天花板上,估計為乘客詢問處,與Mario的問號磚內問號,雖然並非完全相同,但驟看頗有置身遊戲世界之感。

▼原圖▼

▼Mario遊戲頁面▼

李軍澤笑言:「每次行過都有衝動想頂下佢,睇下會唔會出金幣。」引來大批網民讚好,並紛紛留言「玩埋一份」,表示有機會頂出來是「毒菇」,又指小心頂爛後「你個荷包要出金幣」。

▼網民留言▼

▼哪個港鐵站?▼

資料及圖片來源:Facebook@Lee Kwan Chak 李軍澤

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

【搶先送❗】Rollink可摺疊行李箱🧳!

↓ 全球最薄!免費成為全港首批用家 ↓

↓ 全球最薄!免費成為全港首批用家 ↓

↓【U Jetso】Mother Pearl圓貝健康好味便攜輕食!↓

↓ 方便又健康好味!多款口味可供選擇! ↓

↓ 方便又健康好味!多款口味可供選擇! ↓