愛回家丨蘇韻姿撰長文承認正式離開TVB 「熊心如令到我喺香港都有一個家」

文: 余美鳳
2024.04.09

30歲的蘇韻姿加入TVB八年時間,突然有消息指她在TVB官方網頁藝員名單中「被除名」,似乎已經離巢。蘇韻姿接受本網電話訪問時承認此事,更透露日內會出席《黑色月光》的慶功宴,她隨後IG撰長文吐出八年來的成長,認為是時候離開舒適區發展。

同場加映:中年好聲音2丨古淖文認半紅不黑浮沉15年欠運 學習謙卑求進:當年贏冠軍一定囂

蘇韻姿(Andrea)參與《2016年度香港小姐競選》後加入TVB,隨即獲安排參與處境劇集《愛回家之開心速遞》演出,飾演熊家三女熊心如,屬於劇中主角之一。拍攝接近六年時間,Andrea去年年初「被停工」離開劇組,令不少觀眾大感失望,認為熊家不整人,家不成家。Andrea雖然未能回家,但努力尋找新方向,除了去年參與音樂舞台劇《我們的青春日誌》擔正女主角Nancy外,更在多個綜藝節目中亮相。

 

 

近日,Andrea先後獲安排拍攝劇集《非份之罪》及《黑色月光》,正當以為她慢慢回復幕前工作的步伐之際,她竟然突然離開TVB,令不少粉絲大感驚訝,亦對於熊心如不再回家大感失望,Andrea接受本網訪問,她表示:「多謝你。星期四黑色月光嘅慶功宴見到大家再傾。」Andrea在IG撰長文,內容如下:

依家係時候要跳出自己嘅舒適圈,接受新嘅挑戰啦。

不經不覺嚟咗香港八年,我已經成長咗好多,學到好多嘢。喺呢一度遇到好多錫我嘅人,實在係好幸運。

首先要多謝珍姐,喺我一個人嚟到香港嘅時候,俾機會我演熊心如,令到我喺香港都可以有一個家。亦都令到多左人認識我、有不同嘅工作,學到好多中文。多謝您咁多年嘅教導栽培。我會好好緊記你教我嘅一切。

多謝樂小姐,由選美到入行,一路都好照顧住我,教我點樣做好一個藝人。仲有Management嘅同事,多謝你哋一直嘅照顧及幫忙,我會加倍努力!

多謝志偉哥! 你嘅指導,加上鼓勵,令到我發現自己可以有好多可能性。我會keep 住你俾我嘅正能量。

多謝監製祥哥!喺拍攝《愛回家》呢幾年嘅鼓勵、你對拍戲嘅熱情、創作力,有直啟發我,真係好榮幸能夠同你合作!

多謝監製佳導,俾個好好嘅機會我參與《黑色月光》,令到我見識多咗,學咗好多嘢,非常期待套劇播出!

仲有好多謝俾機會我嘅綜藝監製們,我知道自己嘅經驗少,所以感激你哋信任,俾我去嘗試不同嘅工作!

多謝熊家人,冇家人喺香港嘅我,感恩有你哋就有家嘅感覺。

最後要多謝關心同錫我嘅台前幕後朋友仔!等緊埋位,或者收工嘅時候都會同大家一齊傾偈。我會記住一齊渡過過嘅美好時光!

相信喺未來大家一定能夠再遇到,亦都想藉呢個機會衷心祝福所有朋友,能夠在自己嘅舞台上發光發亮。

#呢張相係我填香港小姐application用
#就係呢張相開始
#八年

Andrea分享自己報名選港姐的一張照片,當時一臉稚氣,不少圈中人都紛紛留言為Andrea打氣及送上祝福,當中包括蔡思貝、徐榮、林景程、朱智賢、馬俊傑、鄭衍峰等等。

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

【送PHYSIOGEL全新男士護膚系列】

↓ 為男士們全天候水分修復💧↓

↓ 為男士們全天候水分修復💧↓

↓【夏日密密賞☀️】輕鬆擁有迷人電眼⚡↓

↓免費換領Clalen海外限定款IRIS彩色日拋隱形眼鏡!↓

↓免費換領Clalen海外限定款IRIS彩色日拋隱形眼鏡!↓