福祿壽訓練學院|郭珮文陳懿德「人肉獎座」造型曝光 超薄貼金色連身衣難打底

文: 羅志宏
2024.04.10

由阮兆祥、李思捷、王祖藍主持的香港首個扮嘢真人Show《福祿壽訓練學院》,本周日晚(14日)八點翡翠台播出第三集頒獎禮篇。在首集以「戀柱」及「Just a 竹」 造型引發不少話題的兩位「扮工室助理」郭珮文(Juliana)及陳懿德,來到頒獎禮篇除了會以超亮麗晚禮服登場外,還會扮演不同風格的「人肉獎座」,二人的造型曝光後其實內藏不為人知的辛酸,事關打造過程至少兩粒鐘!

「人肉獎座」對於兩位助理主持來說繼續是很大挑戰,除了因為連身衣造型難Carry之餘兼很難著外,由於二人要在長達十數小時的錄影過程中多番舉起雙手「扮獎」,故對二人來說亦是體力挑戰!而在第一、二集扮「碌竹」的德德,今集獲製作組貼心照顧為其度身訂造「金球假手背囊」,好讓德德肩頸得以休息,令德德大呼感動:「製作組驚我個膊頭同條頸太攰,所以就為我設計咗呢隻假手,等我唔使將隻手舉足十幾個鐘咁辛苦。但原來佢都幾重同幾掗拃,我頭先喺走廊都唔小心攻擊到幾個路人,工作人員笑我係『最強武器』。」

談到打造造型過程,陳懿德坦言單是為身上的金色菲林「定位」已花掉兩小時:「總共有幾個姐姐係咁釘釘釘,我都有意外被拮咗幾吓,好難先可以令到啲菲林fix到位。」陳懿德續指著衫及除衫亦是十分艱難:「除衫都要幾個人幫手,好似金蟬脫殼咁,著嘅時候又係四、五個服裝姐姐一齊出力、幫我將件衫轉轉轉番上去。」陳懿德續指由於造型相當難搞,故此她亦盡量少飲水避免去洗手間。 

 

 

至於郭珮文的造型,單是臉上金色部分也要分先後兩次上色,即使沒有菲林加持,耗時亦需要兩小時。郭珮文的造型同樣蝦人著,皆因設計超級貼身,問到擁有美好葫蘆形身段的郭珮文穿造型前有否刻意節食,郭珮文呈放棄狀態謂:「放棄咗節食架喇,有肚腩都唔緊要啦。我冇特別打底呀,因為呢件衫好薄,打底嘅話會好明顯。呢件衫去廁所要成套除晒,同埋自己一個係拉唔番件衫上去嘅。」

 

 

郭珮文又笑言該身造型有一個意料之外的side effect,就是令她一整天與外界失聯:「因為隻手係包住晒,所以成日都用唔到手機。」除了造型惡搞,郭珮文在頒獎禮篇的任務亦十分惡搞,為了配合節目錄影及效果,郭珮文需要十數小時持續舉著一個「金電視」,雖然「金電視」是由發泡膠打造,但要長時間舉起亦相當考驗體力及臂力。

現場所見,郭珮文每逢嗌cut,都必定會一臉辛苦地放下「金電視」回氣,但一Roll機亦馬上入戲展現笑容。郭珮文錄影前亦笑言對自己的臂力沒有信心:「以前我手力好好架,但因為四、五年冇做過運動,依家都有啲擔心。」

同場加映:【香港周圍遊】最新影片

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】 Midea美的25公升氣炸焗爐!↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓

↓【社群送禮】送ZAO深層倍潤護膚套裝!↓

↓為肌膚注入保濕力量↓

↓為肌膚注入保濕力量↓