第42屆香港電影金像獎丨古天樂臨時頂劉青雲頒獎爆笑 梁朝偉獲「最佳男主角」黃子華哽咽 (內附完整得獎名單)

文: 余美鳳
2024.04.14

《第42屆香港電影金像獎》今晚圓滿舉行,大會頒發多個大獎,《金手指》獲得六個獎成為大贏家,而大獎則是《白日之下》的天下,女主角余香凝、男配角姜大衞及女配角梁雍婷成功奪得,影帝則是身在德國的梁朝偉憑《金手指》奪得。而「最佳電影」由《毒舌大狀》奪得,黃子華失落影帝,更擔心團隊未能獲獎而一度哽咽,場面感動。

同場加映:中年好聲音2丨顏米羔離婚投資失利陷中年迷失 認任性放手一搏:為媽媽爭番啖氣

「最佳女主角」獎由鄭秀文負責頒獎,鄭秀文自從去年6月開始因確診新冠肺炎引發哮喘,一直都養病休息至今,正式再次在大型活動公開露面,見她精神奕奕,狀態大勇。最終,獎項由大熱的余香凝獲得,她喊住口多謝老公、兩個女兒同媽媽,感激家人全力支持她去追夢。

而「最佳男主角」原本由劉青雲和袁詠儀去頒發,不過最終換上古天樂,全場都以為報幕員陳永業讀錯名,但原來古天樂大玩錯有錯著,直接拎劉青雲和袁詠儀的講稿照講,惹起全場爆笑。大會歡迎兩人上台時,演湊出《新不了情》主題曲的音樂,古天樂自我介紹是劉青雲:「我係劉青雲,史上第一次用呢個樣,亦係最後一次用呢個樣!」袁詠儀大笑讚青雲「靚仔咗」,古天樂用《新不了情》的角色名「阿敏」來稱呼袁詠儀,而袁詠儀用「阿傑」來回敬,兩人相隔三十年再「重聚」,提到當年《新不了情》四個演員有三位演員得獎,偏偏劉青雲失落,古天樂扮劉青雲說:「我承認自己運氣唔好,但我有才華,我13年之後就得到獎喇!其實青雲病咗,所以我先代佢!」

 

 

袁詠儀邀請幾位「最佳男主角」候選人演一次失落獎項的反應,搞笑的黃子華直接氣憤離座,其他幾位都沒有反應,而身在德國的梁朝偉都有著住西裝直播見證重要一刻,直至頒獎前一刻,古天樂向台下的林保怡說:「我驚我行出嚟,林保怡以為得獎,金像獎真係到最後都唔會知!」最終袁詠儀宣布梁朝偉得獎,並由老婆劉嘉玲上台代領。未知是否不在舞台上面,梁朝偉明顯心情輕鬆,更隔空跟劉嘉玲的互動大放笑彈,梁朝偉說:「唔識講好開心囉,因為好耐冇喺香港電影金像獎攞獎,十幾年喇,好開心,係咪而家要開始講得獎感受,嘉玲姐?」梁朝偉先後多謝電影的團隊,再感激現場的太太,他說:「影梗係要多謝你呀喇,嘉玲姐,咁多年來鼓勵同支持,等我講埋先,仲有多謝我嘅屋企人,同埋41年演藝生涯入面支持我嘅觀眾朋友!」隨後,劉嘉玲問過梁朝偉意見後,她亦有發言:「我想講兩句,我知道梁朝偉一攞獎,啲人就會話:『唔係呀嘛,又係佢呀?畀啲機會人啦!』但係咁多年喺佢身邊,我覺得梁朝偉真係個好偉大嘅演員...」梁朝偉即時謙言:「千祈唔好咁講!」劉嘉玲無理會梁朝偉繼續講:「普通一個演員,可能付出100分、200分努力,梁朝偉係付出500分、1000分努力,香港有咁偉大嘅演員,值得驕傲!」梁朝偉即時「補飛」:「都話唔係,好演員可以但唔係偉大,香港電影加油!」

《毒舌大獎》獲得最佳電影,黃子華壓軸發言答謝大家時一度哽咽,他說:「牡丹雖好都要有綠葉扶持,我哋演員只係綠葉,最重要係創作嘅人同導演,我見到佢哋每一個字、每一句都同我哋法律顧問去斟酌,我哋《毒》由頭到尾一個獎都冇,我好想如果我得到獎,會將呢個獎畀你,但係而家更好結果出咗,多謝大家。」

第42屆香港電影金像獎完整得獎名單:

最佳電影:《毒舌大狀》

最佳男主角:梁朝偉《金手指》

最佳女主角:余香凝《白日之下》

最佳男配角:姜大衞《白日之下》

最佳女配角:梁雍婷《白日之下》

最佳新演員:謝咏欣《但願人長久》

新晉導演:卓亦謙《年少日記》

最佳編劇:游乃海、李春暉《命案》

最佳導演:鄭保瑞《命案》

最佳攝影:潘耀明《金手指》

最佳剪接:梁展綸、David Richardson《命案》

最佳美術指導:林子僑《金手指》

最佳服裝造型設計:文念中《金手指》

最佳動作設計:董瑋《爆裂點》

最佳原創電影音樂:泰迪羅賓、戴偉《4拍4家族》

最佳原創電影歌曲:《填詞魂》作曲及主唱:謝雅兒 填詞:黃綺琳《填詞L》

最佳音響效果:Nopawat Likitwong《金手指》

最佳視覺效果:黃智力、潘志恒《金手指》

最佳亞洲華語電影:《周處除三害》

專業精神獎:唐萍

終身成就獎:洪金寶

採訪:李潔盈
攝影:湯梓謙

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【社群送禮】送ZAO深層倍潤護膚套裝!↓

↓為肌膚注入保濕力量↓

↓為肌膚注入保濕力量↓

↓【U Jetso】Mother Pearl圓貝健康好味便攜輕食!↓

↓ 方便又健康好味!多款口味可供選擇! ↓

↓ 方便又健康好味!多款口味可供選擇! ↓