炎明熹尾場演出感觸兩度落淚 陳山聰囝囝見偶像心心眼笑晒

文: 余美鳳
2024.04.15

炎明熹(Gigi)一連三場在九龍灣國際展貿中心舉行的《炎明熹Gi-FORCE演唱會2024》順利完成,昨晚(14日)尾場。她一向是「老少咸宜」的大眾偶像,尾場有陳煒與老公陳國強、姜皓文和陳山聰及囝囝陳霆軒(Jaco)、李幸倪到場支持。全晚Jaco開心揮動燈棒,完騷後更有機會近距離接觸偶像,入後台見Gigi,細細個「追星」的他,反應表現相當可愛。

同場加映: 中年好聲音2丨顏米羔離婚投資失利陷中年迷失 認任性放手一搏:為媽媽爭番啖氣

炎明熹去年十月因颱風關係,而取消的補場場次。是晚獲陳煒與丈夫陳國強、姜皓文、陳山聰與囝囝Jaco、李幸倪到場支持。廿四孝老竇陳山聰,特登帶Jaco去睇騷,Jaco全晚睇好入神,而且不斷揮動手上的星星燈棒。

Jaco比好多Fans都幸福,完騷陳山聰更帶他入後台見Gigi,Jaco見到偶像表現十分淡定,坐在梳化等Gigi行近自己,然後影合照的時候就忍不住笑,陳山聰取笑他「四萬咁口」。Gigi與他合照的時候,更不忘舉V字手勢。陳山聰事後把二人相遇一刻上載於IG,Gigi見到睇騷時Jaco的得意樣子也覺好得意,立即轉發。

三場演唱會,Gigi保持狀態大勇,又唱又跳表現落力,不過尾場的後空翻動作,表現時發生小插曲,正當她完成空翻動作落地時,可能用力太猛,最終Gigi被衛衣的帽笠頭,完全遮擋了視線,只見Gigi先露出既可愛又尷尬的笑容,之後秒速整理衣服繼續又跳又唱。

在過去三場演唱會,擔任Gigi音樂團隊成員的林智樂(Felix),來到尾場公開力讚Gigi,除了唱功了得,抗壓能力亦很強悍:「雖然有好多人讚佢,但有時都有啲好尖銳嘅留言,但佢都冇嘢,更重要係由我啱啱識佢到而家,佢個初心都冇變,對每個人都好好。有時記者朋友問我會唔會羨慕Gigi嘅事業,我覺得唔係羨唔羨慕,而係佢真係好值得擁有!」身旁的Gigi即感動表示,很少聽對方如此認真說話,並感謝對方為自己唱足三晚。

當Gigi獻唱《星語心願》後,她表示小時候看電影《星願》,已經很喜歡電影的男主角,Gigi隨後唱出《對面的女孩看過來》,任賢齊此時突然現身合唱,讓觀眾大為驚喜,他又笑謂Gigi與自己的女兒同一年出世,還搞笑說:「人多嘅時候叫我小齊哥,唔好叫Uncle呀。」之後Gigi送上繡有任賢齊的名字的水樽做回禮:「我知你5月份開巡迴演唱會,所以我揀咗呢個,識自己煲水嘅水樽,呢個可以直接煲水,非常方便,我都繡咗你個名喺度。」

除了嘉賓夠份量,這晚的驚喜還一浪接一浪,開騷前大批歌迷要求Gigi唱出新歌《還有一艘救生艙》,收到大家的訴求後,Gigi特意於補場上送予歌迷,但卻一時感觸唱到喊,幾乎大半首歌要台下歌迷代唱,Gigi說:「我覺得我又代入咗首歌裡面,但唔係愛情,今日係最後一場演唱會,即係今日係最後嘅一次,然後大家要遠離我嘅感覺。點解今晚先揀呢首歌嚟唱?因為我想送呢首歌畀補場嘅大家,但係我真係冇用,成首都唱唔到,要大家幫我,我下次會唱好佢㗎。」台下再次大叫「加油」,為哭成淚人的Gigi打氣。

Encore部份,Gigi特別為尾場的樂迷獻唱《你是你本身的傳奇》,坦言台下每位歌迷都是一個傳奇,一起成就了她的歌手夢,Gigi再一次落淚,對於這個人生第一個演唱會舞台、還有台下的觀眾,充滿不捨之情;唱到演唱會最後一首歌《Only For Me》,Gigi叫大家高舉手提電話燈和唱,望向這片燈海,Gigi再度落淚,演唱會在不捨之情下,感動落幕。

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【社群送禮】送ZAO深層倍潤護膚套裝!↓

↓為肌膚注入保濕力量↓

↓為肌膚注入保濕力量↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓