港女列結婚開支最少40萬起跳 仲未計3件事?網民教1招回本

文: 黃樂恩
2024.04.18

雖然結婚擺酒是人生大事,但對不少新人來說也是一筆不小的負擔!近日有位女網友在本地討論區上,發文慨嘆在香港結婚負擔大,「淨係結婚已經40萬起跳,仲未計度蜜月買樓買車」,雖然擺酒時會收到親朋好友送贈的「人情」,但她直言「唔會回本的」,隨後又在文中詢問其他網民,「如果影相擺三四圍租婚紗,唔計戒指100,000得唔得?」

帖文一出,隨即引來大批網民留言討論,不少人都認為婚禮「平有平搞,貴有貴搞」,「簽張紙好平啫」、「旅行結婚最慳」、「簡簡單單簽張紙,圍內兩家人食餐飯咪算」。有網民則認為要視乎親好友多寡而定,「朋友同事唔多就唔好大搞,蝕死你」、「有幾細搞幾細,想賺錢/蝕小D最好擺星期六/日中午,擺夜晚蝕硬」

亦有網民分享親身經驗,表示自己當年結婚擺酒收到的「人情」,不但足以「回本」,而且更是大賺一筆,「結婚賺咗七十幾萬,睇你乜親朋戚友」、「擺d(平價親民的場地)酒店,好易回本」、「我當年收人情都回得哂酒席錢,計埋親戚金器有賺添」。

來源:LIHKG 討論區

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】 Midea美的25公升氣炸焗爐!↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓

↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓