貓砂盆|$540淘電動貓砂盆中伏 貓貓如廁砂盆不斷轉 飼主警世:繼續用會冇命

文: 程家健
2024.04.19

電動寵物用品要慎選!一名女貓主近日花540港元從「淘寶」購入一個電動貓砂盆,然而懷疑設計有問題,即使貓貓在裡面時,貓砂盆仍不停滾動,令她感擔憂大呼「繼續用會冇命」,籲網民小心選購。

該女網民本周二(16日)在Facebook群組「淘寶開心share」中發帖,表示最近花費540港元、從網購平台「淘寶」購買一個電動貓砂盆,當貓貓如廁後,貓砂盆會自動翻滾貓砂處理大小便。

然而實試卻發生意外,當貓貓仍在裡面時,貓砂盆卻不停滾動。從其上傳的影片可見,貓貓在貓砂盆裡面如廁,她著家人要「睇住整停佢」,未料貓砂盆滾筒仍傾側轉動,她馬上大喊「跌佢落去」、「整停佢」、「危險」、「抆掣」,最後家人拔掉電源,貓砂盆才停止運作,她便提醒其他網民:

很危險,繼續用會冇命。直至我看到牠很危險,腳已經易跌落承載糞便的位置,我們將電源拔掉,電動廁所才停止,希望唔會再有其他動物受傷。」

她指為確保貓貓安全不會再插電,只以「手動模式」使用貓砂盆,亦不會再購買電動貓砂盆。

網民:夾死過好多貓貓

不少網民看到帖文後,指過往一些劣質電動貓砂盆曾造成意外,甚至令貓貓死亡,呼籲貓主要小心選購,「希望主人唔好再買呢啲傷害動物」、「我聽過夾死過好多貓貓㗎喇」、「又大件又危險一定唔會買,剷屎尿順便可觀察埋佢哋健康狀況,咁都懶就唔好養貓」、「我都有用貓砂機,不過人手撳掣,睇住佢鏟完先,唔會畀貓行近」、「好多部都唔會出現呢啲問題,買之前睇清楚晒啲評論先啦。我用PXXXXX,隻貓未掂到廁所,行近少少已經會停機,有紅外線sensor、重量sensor,揀部安全嘅先買啦,呢部掉出街前都要整爛佢先,唔好害貓」、「電動貓沙盆已經出事過好多次,其實用有蓋普通沙盆仲好,清屎時可以觀察貓貓腸胃情況,唔會用好多時間」。

對此,事主表示家中有4隻貓、1隻狗和6隻鸚鵡,當初購買電動貓砂盆只是想分擔工作,「我都會好盡力去做㗎,所以我唔係買咗個電動廁所就唔會理佢哋,邊隻屙屎,我都會留意,我緊張佢哋,仲多過自己!」她又指貓貓並無受傷,她因不想有其他動物受害,才在社交群組發帖警世,

其實出post係唔想有其他動物受(傷),一開始插電,到你哋睇到嘅片段我屋企全體同仁都夾到實,就係驚會有意外!希望大家體諒吓鬧少啲啦。」

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】 Midea美的25公升氣炸焗爐!↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓