打天下2│AK即學即打動作比上輯華麗 Tiger武術底子身手獲導演讚賞

文: 余美鳳
2024.04.22

以空手道運動為主題,由歐錦棠、談善言、江𤒹生(AK)主演的ViuTV劇集《打天下》,相隔4年再拍《打天下2》,近日已經播出。今次還有不少真高手出現,除了有香港空手道奧運銅牌得主劉慕裳外,亦有日本空手度高手、黑帶二段武田梨奈和宮原華音參演。劇集比之前打鬥場面更多,而且難度更高,睇得觀眾十分肉緊。

在新一輯劇集中,加入MIRROR另一位成員邱傲然(Tiger),早前AK與Tiger宣傳接受訪問,大談拍攝經過。AK表示今輯更多動作打鬥場面,而且有不少動作都是臨場加插,AK與Tiger在片場即學即做,AK說:「我哋跳開舞,記動作同埋做佢哋嘅要求,都容易啲達到,華麗度就我哋兩個呢幾年學嘅嘢唔同,我哋都有拍過打戲,《繩角》都有鍛練,所以今次嘅打戲,比第一輯係華麗,好睇啲。」

劇情講述Tiger做AK的敵人,二人對打場面最多,經常會有衝突埋身肉搏,AK表示:「我主力係打空手道,而Tiger就係另一門武術,佢係打MMA(混合格鬥),佢係負責鎖人,我負責解鎖,但我哋主要都係學咗兩堂。」

劇集中,Tiger是幫派中人,性格火爆,與AK衝突好多,他最難忘宣傳片中,二人在地下拳賽對打,這一幕足足拍了兩天,Tiger說:「嗰場戲要拍通宵,連攝影師都要拍到碌落地,台前幕後為嗰幕好睇做嘢。呢一幕拍得好好,咁辛苦都覺得件事好值得。」AK表示當日大家拍到尾段,已經身水身汗,他笑言:「當時好熱,大家又冇著衫,出咗好多汗,又攬埋一舊,我哋打嗰陣表情真係好複雜,複雜唔知係好辛苦定係嫌棄大家,好複雜。」

就算打得再辛苦都是值得的,AK透露Tiger的表現被很多人都看到,令一向低調的Tiger被看到,AK說:「佢(Tiger)有被人讚,拍好多場,導演、武師、武指都讚係打得好打得靚。我今次冇畀人讚,但唔影響進度都算好。」

Tiger自小就學武術,讀大學的時候,曾經跟歐錦棠上課,他說:「棠哥有喺浸會教,當時我上咗好耐,keep住係佢教。」他回憶入行後,有日在觀塘巧遇歐錦棠,禮貌上前打招呼:「我同棠哥say hi之後,佢同我講會開《打天下2》,問我有冇興趣,我梗係話有,我真係有興趣。之後先同佢相認,相信打招呼時佢係唔認得我。」

新一輯劇情,角色跟著社會大事而推進,同步成長,AK表示:「劇入面係講緊戴口罩嘅世界,疫情下我哋點面對困難,真實世界都係剛完成疫情,呢三年關口,大家睇劇時,希望感受到當時疫情下帶來嘅不便,大家當時點解決問題,自己又點樣走過困難。今次訊息會比《打天下》 更深層次,好似阿談(談善言)嘅故事線,遇到問題我哋要點樣面對同解決,畀我哋一個反思。呢幾年,自己都有經歷,同MIRROR成員都遇到一啲事情,同樣有好多嘢反思。」

AK還笑言,第一輯劇集播出後,基本上都沒有脫離角色:「基本上我唔係好甩角色,因為阿媽好鍾意,佢成日重溫,仍然睇得好開心,每次睇依然好似第一次睇咁樣,所以喺屋企我會見到關志浩(AK飾)出現。」

 

一直以來Tiger和AK對拍攝很有興趣,Tiger曾經為MIRROR團歌《破鏡》執導外,還曾經應鮮浪潮邀請拍攝《第十七鮮浪潮國際短片節》拍開幕短片《是日精選》。二人今次拍《打天下2》時,都經常請教黃偉傑導演,Tiger表示導演好友善,會詳細教導,AK笑言:「有時我哋都問係咪會太煩,係咪唔好意思唔答,同前輩合作,梗係要學嘢先,吸收到差唔多時間先試。我係有呢個興趣,可能由MV開始先。但而家連啲鏡頭都未搞清楚,仲係好遠路程。」

 

AK
Makeup: Mayling Suen @Annie G. Chan Makeup Centre
Hair: Frankie Ho @HairCulture
Tiger
Makeup: Yumi Cheung @Annie G. Chan Makeup Centre
Hair: Manho Li @HairCulture

 



用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

【搶先送❗】Rollink可摺疊行李箱🧳!

↓ 全球最薄!免費成為全港首批用家 ↓

↓ 全球最薄!免費成為全港首批用家 ↓