聲夢傳奇2丨Nicole蕭呈謙搭港鐵甩鞋跌月台空隙 超無助單腳企拍片直擊救鞋過程

文: 余美鳳
2024.04.21

《聲夢傳奇2》的小妹妹蕭呈謙(Nicole)參賽時只有17歲,青春無敵,不過加入TVB之後一直都苦無發展,連以《聲夢2》為主打的節目《Music Break》、《聲夢1+2》等等都沒有Nicole份,似乎Nicole小妹妹要專注學業,未有太投入幕前的工作,而TVB藝員名單中都不見她的蹤影。

同場加映:中年好聲音2丨顏米羔離婚投資失利陷中年迷失 認任性放手一搏:為媽媽爭番啖氣

Nicole的社交平台都沒有太頻繁的更新,不過日前她在IG Story分享自己的黑仔事,原來她搭港鐵時不慎將隻鞋跌落月台空隙,實在尷尬又無助。她分享一條影片,片中所見她一隻腳只穿上襪子,而港鐵女職員為她趁列車靜止時,幕門打開,即時利用長夾將她的鞋夾上來,她搞笑留言說:「有無人試過俾(被)人踩甩隻鞋,跟住跌咗落月台空隙,係,我啱啱試咗,大家真係小心啲!」

 

 

Nicole在《聲夢傳奇2》的表現平平,其中一場紅藍組對決比賽中,C君搞笑形容Nicole說:「真係叔叔不行了,睇到真係好甜。」他形容Nicole的演出光是用眼睇就已經有份甜蜜的感覺。雖然該集最終淘汰金永衡,但Nicole最終都入不到最後三甲。

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【社群送禮】送ZAO深層倍潤護膚套裝!↓

↓為肌膚注入保濕力量↓

↓為肌膚注入保濕力量↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓