Alton王智德@MIRROR遇「大埔名物」公開問點部署 笑斥太歲頭上動土 網友話:你好彩

文: 余美鳳
2024.04.21

正忙於MIRROR世界巡迴演唱會的成員王智德(Alton),近日剛剛返港作短暫休息,沒想到就有意外「收穫」。他在Threads分享照片,原來他都正受臭屁蟲蟲卵的侵入。被形容為「大埔名物」的荔枝椿象(俗稱:臭屁蟲)在春夏季是產卵高峰期,特別喜愛在郊區居民的衣物之上產卵,令不少香港市民都大受困擾,Alton都要上網求助。

同場加映:中年好聲音2丨顏米羔離婚投資失利陷中年迷失 認任性放手一搏:為媽媽爭番啖氣

Alton在Threads分享一張照片,相中一幅布上面清楚見到14粒綠色圓形的物體,近日有留意新聞的觀眾相當對它都不感陌生,沒錯,就是「荔枝椿象」的蟲卵。Alton留言說:「喺太歲頭上動土,你以為整齊大晒?(點部署)」不少網友都紛紛留言獻計,叫Alton要小心處理,「呢個咪大埔名物14粒?」、「齊齊整整14粒,未孵化,拿拿林掉咗佢啦」、「戴手套先處理佢哋,好似要壓爛佢」、「快啲搞,用熱水,戴手套」、「呢單嘢好危險,走先」、「你夠膽幫佢影相我真係respect你!」等等。Alton正在「線上等」的同時,他表示已經有「眼仔」出現,而他亦非常幽默,他仔細欣賞過蟲卵,竟然令他想起電玩遊戲《生化危機系列》入面的William Birkin,「中間啲生咗眼仔喇!」、「純粹覺得粒嘢好似佢膊頭隻眼(望真啲中間有一點)」認真幻想力豐富。其實Alton屋企都不止一次出現昆蟲,去年6月家中出現「不速之客」,接近手掌大的四眼蛇,他即時用膠盒裝住,再問問網友意見如何處理是好,看來Alton屋企都幾熱鬧,經常有「客人」拜訪。

 

 

部分有網友安慰Alton指他已經非常幸運,事關集齊14粒代表未孵化、未大量繁殖,「你要慶幸佢齊14粒」、「恭喜你呀!好彩齊齊整整14粒,唔係就煩!」、「往好嗰邊諗,至少你數番齊14粒」等等。青綠色小粒是荔枝蝽象誕下的蟲卵,牠們愛在衣物上產卵,每次產卵通常會誕下14粒,約2周後會接近破殼成蟲,故網民常稱呼牠為「14粒」。

本港皮膚科專科醫生史泰祖曾稱,臭屁蟲分泌出來的汁液主要用來擊退敵人,有一定刺激性,皮膚若被這些毒液濺中或會令皮膚敏感;如濺入眼可能會因直接接觸,出現痕癢或紅腫引致發炎。因此,萬一被臭屁蟲的汁液濺到皮膚或眼睛,記得第一時間以大量清水清洗,情況嚴重需立即求醫。

相關新聞及解決方法:

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】 Midea美的25公升氣炸焗爐!↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓