愛回家丨IT狗CPU譚坤倫宣布離巢TVB 《功夫新星》入行13年曾歷長期「失業」

文: 余美鳳
2024.04.21

繼《愛回家之開心速遞》兩大主角熊心如(蘇韻姿飾)及龍力士(鄭世豪飾)因合約完結而在劇情中消失後,再有演員宣布離巢的消息,令人大感可惜。譚坤倫飾演接龍集團的IT部「CPU」,一直以毒男的形象演出,深入民心,近來才因為爆肌的劇情而獲得注目,更慢慢開始跟Gigi(羅雪妍飾)的感情線,沒想到最終選擇離開。

同場加映:中年好聲音2丨顏米羔離婚投資失利陷中年迷失 認任性放手一搏:為媽媽爭番啖氣

愛回家丨繼熊心如後細龍生被爆將離巢 鄭世豪IG有跡可尋難捨23年娘家TVB

 

現年32歲的譚坤倫加入《愛回家之開心速遞》已經接近6年時間,角色CPU是接龍IT部的其中一員,跟Mouse、(吳展驊飾)、Keyboard(李興華飾)再聯同Router亦即Ivan(鄧永健飾)組成「IT狗」早於419集登場,後來李興華離開TVB,改由孟希璘頂上飾演Laptop。今次譚坤倫都講拜拜,似乎IT部又要被瓦解?

 

 

譚坤倫其實是武打出身,他小時候曾被送到內地的少林寺學校學習北派武術,曾奪得「河南省全市武術比賽-棍術套路冠軍及劍術套路亞軍」。回港後打算做一名髮型師,不過在2011年卻參加了無綫節目《功夫新星》,他曾說:「好開心畀評判惠英紅讚我有演戲潛質。」之後順勢加入TVB做演員,可惜發展平平,他參與的劇集數量多,不過角色較零碎,除了CPU的角色外,近年的《靈戲逼人》中飾演李成昌年輕版,有不少發揮的機會。《功夫新星》節目發掘不少藝人,不過現時仍然在TVB的只剩阮政峰、容天佑、李君妍及曾海昌。

 

 

譚坤倫在IG撰長文表示:「TVB 再見!首先要多謝攪出《功夫新星》呢個節目嘅所有人,令到我好衝動咁參加咗,從而進入咗呢個行業。過咗非常精彩嘅13年,訓練班畢業之後,多謝監製潘嘉德先生,令我可以參與《On call 36小時2》、《拆局專家》、《醋娘子》、《流氓皇帝》、《三個女人一個”因”》。然後要多謝莊偉健監製嘅信任,令到我可以參與《天命》呢套劇集,第一次有感情線,以及有機會展露我嘅三腳貓功夫。然後再多謝監製同埋導演嘅堅持之下,我先再有機會參與《包青天之再起風雲》,雖然經歷咗一個相當辛苦嘅拍攝過程,但令我得到非常難得嘅回憶。可以參與兩位金牌監製嘅劇集,真係會好開心,因為細個嘅時候,就睇過佢哋製作嘅《尋秦記》、《衝上雲霄》。然後兩位監製離開TVB之後,我經歷咗好長時間嘅”失業”,之後就要多謝監製陳耀全、方駿釗,俾我參與咗好多套劇集。2018年多謝一位副導演,搵我做IT狗,其實好耐之前我就好想加入《開心速遞》,呢套劇集幫咗我好多,令到一個內向嘅我,慢慢打開自己,尋找演員嘅自我創作,然後得到觀眾嘅笑聲,慢慢增加咗我嘅自信心。然後多謝珍姐,監製林建祥,俾咗更多演出機會我哋,亦都好多謝編劇知道我鍾意健身,寫咗個腹肌IT男出嚟,令到我終於終於有感情線,我對唔住Gigi,要你再發掘下一個腹肌男。仲要多謝TVB呢個大家庭,無論幕前幕後,未能一一多謝嘅人,你哋都會在我心中,能與你哋一齊捱更抵夜,日曬雨淋,好多精彩嘅回憶。多謝你哋嘅照顧,包容,教導,提攜。仲要多謝好多記者,估唔到當時為咗拍攝腹肌需要斷食,會有咁多報道,令到我有咁多人留意到。多謝我嘅fans,你哋咁多年一直依然到場支持,實在榮幸!我依然會繼續一直係呢個行業發展,歡迎大家揾我合作!各位江湖再見!#cpu #再見 #譚坤倫 #it狗 #考慮三年決定」

他的離巢宣言公開後,圈中好友都紛紛留言打氣鼓勵,希望他能夠保住團火,繼續努力,當中包括張振朗、阮浩棕、呂慧儀、鄭俊弘等,而拍檔羅雪妍搞笑說:「永遠愛你的(腹肌),希望你以後都keep住幫腹肌們影靚相。」

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】Kilo Calo慢煮即食雞胸套裝!↓

↓ 雞胸經低溫慢煮烹調!/ 提供研製多時的獨特口味!↓

↓ 雞胸經低溫慢煮烹調!/ 提供研製多時的獨特口味!↓

↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓