港女DSE考獲高分卻為興趣做呢行 多年後回看極後悔:我真係幾犯賤

文: 黃樂恩
2024.04.22

近日一名女網民有感而發,在社交媒體上投稿分享自己的人生經歷,她在文中提到當年公開試於中文科考得5**、視覺藝術科卻考得很差,但她為了興趣堅持投身藝術工作。直到現在回頭看,她才發現自己當初「真係幾犯賤,仲堅持要去做art嘢依加四不像咁」。

該名女網民在社交平台「Threads」上投稿,表示看到新一屆DSE開考後,讓她不禁想起了自己的人生經歷,當年她考完中學文憑試(DSE)後,在中文科獲得5**的好成績,但她並未因此從事與此相關的行業,相反的是,她選擇考得很差的視覺藝術科、堅持投身藝術工作。

多年後,她回頭看看才發現「其實當年我真係幾犯賤」,大呻在香港投身藝術工作「真係屎都冇得食」,又形容自己現在的生活簡直是「四不像」,最後她更慨嘆道:「所以人係咪應該透過自己擅長嘅嘢去賺錢,再用賺到嘅錢去做興趣(雖然喺香港文科都係慘)」。

「唔建議啲小朋友喺香港向art發展,真係屎都冇得食,不過我諗人人細個都係唔會聽人講嘢,要試過先知」

不少網友看後都紛紛安慰事主,又留言表示人的一生太短暫,賺錢固然是重要,但也需要跟隨本心,做自己喜歡做的事,「人應該向自己鐘意既地方發展,可能搵唔到錢,可能無結果。但無悔!」、「再揀一次一般都係會揀番本來揀既野,不過幾好,本心」。有網友則認為,興趣與工作兩者並無衝突,其實可以同步進行,「不過先搵錢再搞興趣都係一個選擇,又或者同步進行?」

來源:Threads

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】 Midea美的25公升氣炸焗爐!↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓