港媽列2點鬧爆某室內遊樂場賺「陰質錢」:防礙下一代學習!網友笑爆:生仔要考牌

文: 黃樂恩
2024.04.28

相信不少家長都有試過帶子女到香港的室內遊樂場遊玩,不過最近就有港媽在網上發文,控訴某室內遊樂場選址有問題,竟將分店開設在一些幼稚園、補習中心正對面,令很多小朋友經過時都會「扭計」要去玩。港媽直斥這種營運手法「好陰質」,又形容此舉分明是 「防礙香港下一代學習」,讓她越想越生氣,於是在討論區發文詢問可否對此作出投訴。帖文引來了大批網民關注和留言討論,但大多數人都認為港媽強詞奪理,力撐室內遊樂場選址並無不妥,「如果你係老闆要賺錢,你會開喺邊呀」、「大把商場係咁啦,你係咪要逐個投訴?」

日前(16日)LIHKG討論區上,就有港媽以「(某室內遊樂場)真係好陰質!死全家唔該晒!」為題發文,表示該間遊樂場的選址鄰近一些幼稚園、兒童興趣班、補習中心,她亦時常在「媽媽谷」聽到有家長苦呻,指有小朋友經過時都會不斷「扭計」要去玩,讓她不禁怒斥「開喺幾間兒童活動、學習、補習、幼稚園舖頭對面,係咩意思呀!」

「而家唔係針對賭博呢個問題,教壞細路賭博呢個問題係其一,重點係,佢開喺嗰位個動機同立心,係唔道德」

港媽認為該間遊樂場的選址相當有問題質疑其舉動分明是「(妨)礙香港下一代學習」,並指出場內遊戲設施只會教壞小朋友 ,「你啲(擲)彩虹,已經係賭博,法律周你唔到咋」,她越想越生氣,於是網上發文詢問可否對此作出投訴。

帖文曝光後,隨即在網上引起熱議,但大多數網民都力撐室內遊樂場選址並無不妥,「如果你係老闆要賺錢,你會開喺邊呀」、「大把商場係咁啦,你係咪要逐個投訴?」並在留言中直斥港媽專制又霸道,不會教導小朋友正確的觀念,只是一味把責任推卸給別人,「個仔要扭入去,你就檢討下自己個仔啦」、「根本係你唔識教,真係要生仔考牌」、「咁點解要俾個仔出街?出面咁有害,叫人上門補習咪得」。

留言中,有人認同港媽看法,認為室內遊樂場選址實在太接近小朋學習的地方,「真係好多小朋友玩」、「我有2個細路80後,見到樓豬咗講真係有感而發」,但也有網民認為有其優點,只要妥善運用亦可以成為小朋友的學習獎勵,「考得好咪可以去,正面獎勵教育」、「係你悲觀啫,我睇到補完習去(室內遊樂場)輕鬆下既好處」

來源:LIHKG討論區

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】 Midea美的25公升氣炸焗爐!↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓

↓【社群送禮】送ZAO深層倍潤護膚套裝!↓

↓為肌膚注入保濕力量↓

↓為肌膚注入保濕力量↓