觀塘全新酒樓開張!門口經典花牌成焦點網民:以為係殯儀館

文: 溫藹紅
2024.04.23

觀塘全新酒樓開業!最近有本地食肆酒家進駐觀塘開新舖,街坊又有「飲茶」新地方,不過新酒樓開張最引人注目的,反而是擺放在門口的直身花牌,有不少網民直言,以為「開左間新嘅殯儀館」。

最近有網民途經觀塘馬蹄徑時,發現一間全新海鮮酒家開張,門口欄杆位置一字排開多個恭賀開幕的花牌,並上傳一張相片,留言指「好耐都冇見過呢啲花牌」,隨即引起討論。

從相中可見,該酒樓為「翠X海鮮酒家」,門口位置小巴站牌旁邊,擺設最少10個恭賀開幕的直立式花牌,花牌為紅色,上面工整地寫上不同的四字祝賀語,例如財源滾滾、生意興隆、貴客盈門等,包圍著整個欄杆,遠看相當顯眼。

不過,由於該款花牌目前較少見,有網民直言:「仲以為係紅磡擺花牌」、「唔知以為開左間新嘅殯儀館囉」,認為搞到似靈堂。都有人覺得,花牌擺放位置阻礙行車人士視線, 「轉灣睇唔到人或車好危險」。

▼網民留言▼

 

該酒家早前正式開業,並坐落在裕民中心裕民薈,與觀塘「偏見書房」同層。書店當日(20日)亦有捧場直擊開幕現場,更透過社交專頁指「來飲茶食包買書,一條龍」,引來市民留意。

▼酒樓環境▼

目前「翠X海鮮酒家」在全港共擁3間分店,分別是元朗、荔枝角及將軍澳,今次進軍觀塘開第4間分店,令不少街坊期待。據悉,該舖位轉幾次手多次,前身都選擇開酒樓,認為「個位其實有得做,希望今次酒樓又平又好食」。

翠湖海鮮酒家 詳情

觀塘分店(新開張)
地址:觀塘牛頭角道300-302號裕民中心裕民薈1樓

荔枝角分店
地址:荔枝角長沙灣道833號長沙灣廣場2樓202A號舖

將軍澳分店
地址:將軍澳唐俊街12號天晉匯1樓102號舖

元朗分店
地址:元朗西菁街10號好順泰大廈1樓2號舖

資料及圖片來源:Facebook@X官塘老母群組Facebook@偏見書房

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【社群送禮】送ZAO深層倍潤護膚套裝!↓

↓為肌膚注入保濕力量↓

↓為肌膚注入保濕力量↓

↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓