愛回家丨林淑敏許家傑望離巢鄭世豪多唱歌 孟希璘爆不捨CPU感觸落淚

文: 余美鳳
2024.04.23

《愛回家之開心速遞》連續三名主要演員因離巢TVB而被逼離開劇組,蘇韻姿飾演的熊心如、鄭世豪飾演的龍力士及譚坤倫飾演的CPU都先後離開,人事大地震,難免在劇情上有所改動。許家傑及林淑敏在劇中跟鄭世豪有不少對手戲,特別是大小姐跟龍力士經常都爭取成為龍家話事人,經常都鬥嘴兼背後互放毒針,過程中不時發放笑彈。

同場加映:打天下2│AK即學即打動作比上輯華麗 Tiger武術底子身手獲導演讚賞

ckeditor-inline-image-img

ckeditor-inline-image-img

ckeditor-inline-image-img

ckeditor-inline-image-img

許家傑表示:「坦白講我都覺得係一個循環,大家都冇經歷過拍7年嘅劇集,好多演員都出出入入,已經變得一個常態,冇可能7年都係同一班人做,始終都要有新鮮感。每個人發展方向都唔同,世豪離開我哋,我當然好唔捨得,不過同時都期待嚟緊劇情上發展。」林淑敏說:「我對世豪好有信心,佢唱歌好叻,可以試吓發展唱歌事業,工作上冇得做兩姊弟啫,但可以睇佢喺舞台上發光。」許家傑指相當欣賞鄭世豪,拍劇的同時又要創作歌曲,推出多首自己的作品,既然他人生上決定去改變,一定會支持他,「既然佢喺《愛回家》做細龍生咁成功,相信佢喺出面亦可以獨當一面,歌唱方面絕對成為佢一種成就。」至於《愛回家》劇情中,大小姐同龍力士的爭接班人地位鬧到面紅耳赤,網友估計大小姐將會繼位別無他選,林淑敏笑言:「點會咁易?編劇寫咩都得,可能龍家冇啦啦多個私生子呢?講唔埋嘅。」

 

 

 

至於譚坤倫飾演的CPU同樣離開,IT部又少一個,鄧永健及孟希璘接受訪問,他們表示難免不捨,孟希璘說:「好唔捨得,我有喊,合作咗幾年,我哋全部戲都一齊呀嘛,同埋呢個角色係好特別,無論係演或者喺觀眾心入面都好特別。我出到街,大家都恭喜我升職,仲問我係咪幾皮嘢一個月,睇得好投入。雖然演員離開都幾常發生,但真係冇得慣,因為我哋每次都一齊夾戲,大家都好有火花,玩得好開心。」

ckeditor-inline-image-img

鄧永健說:「唔捨得會嘅,上網睇到佢話會有唔同發展同嘗試,希望佢有新轉變,做到自己想做嘅事,未嘗唔係壞事。(IT部瓦解?)Mouse仲喺度,IT部唔會瓦解,我係咪會繼續做Router定Ivan就大家繼續留意啦,之後會有少少唔同嘅發展,唔可以劇透住但有少少轉變。IT部每次演出都好開心,大家夾得好好,一齊去研究點樣呈現得有趣啲,但演員出出入入係常有,始終大家仲喺呢一行,會喺唔同地方再相見,而且大家都有保持聯絡。」鄧永健在劇中飾演的Ivan,先後跟Anita(梁茵飾)、侯蔡欣(邵珮詩飾)及May(趙希洛飾)拍拖,不過三位女演員都先後離巢TVB,加上好兄弟杜大偉又因事暫別劇組,認真可憐,當建議孟希璘跟鄧永健在劇中湊成一對,鄧永健笑言:「唔好喇!同親我一齊嗰啲都走呀!」原來除了歐瑞偉飾演的KC外,Ivan都是一位感情路坎坷的可憐蟲。

 

 

 

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【社群送禮】送ZAO深層倍潤護膚套裝!↓

↓為肌膚注入保濕力量↓

↓為肌膚注入保濕力量↓

↓【U Jetso】Mother Pearl圓貝健康好味便攜輕食!↓

↓ 方便又健康好味!多款口味可供選擇! ↓

↓ 方便又健康好味!多款口味可供選擇! ↓