逆天奇案2丨張雷69歲寶刀未老舉啞鈴狂曬肌 分享保健之道 一件事做足幾十年

文: 余美鳳
2024.04.23

無綫劇集《逆天奇案2》昨晚(22日)播出新個案「賊王逃獄案」,監製劉家豪找來相隔17年再亮相TVB劇集的張雷演出!張雷飾演賊王石少波,在刑期最後一個月時逃獄,Nic Sir(黃智賢飾)在阿Wing(林夏薇飾)協助下,發現少波藏身之處,但被少波成功逃脫。今晚一集將會揭露賊王少波逃獄真相,結局更是令人意想不到。

同場加映:打天下2│AK即學即打動作比上輯華麗 Tiger武術底子身手獲導演讚賞

現年69歲的張雷在劇集《神鵰俠侶》飾演「金輪法王」而為人熟悉,對上一次亮相TVB劇集,原來已是17年前的《蕭十一郎》。問到為何今次願意參與《逆天2》,張雷說:「監製同編審打電話畀我同我講故仔,我覺得幾好玩,咁咪應承拍兩集囉!」問到有否戲癮?他笑言:「其實出面一直都拍緊嘢,網劇、電影都有參與,梗係有戲癮啦,最好TVB搵多啲我拍劇!」

武打演員出身的張雷,在劇中不但半裸舉啞鈴及做掌上壓,又拍攝街頭追逐的動作場面,雖然年近七旬,但對他來說手到拿來。張雷說:「呢個角色真係啱晒我,又要有啲年紀,又要有啲動作戲,又要有文戲。」他更分享保健之道:「平時唔使開工都會keep住做運動,多數喺黃昏時候做,會先跑幾公里做熱身,之後玩下啞鈴、掌上壓、sit up咁練下體能,有時亦會打沙包、打拳、打功夫咁,加加埋埋都差唔多2個鐘。食方面我都幾清淡,因為我食咗幾十年齋㗎喇。」

另外,女主角林夏薇昨晚亦有亮眼演出,為搜集情報,她以緊身上衣加熱褲上陣扮流鶯,大曬唔鹹唔淡廣東話。造型凸顯薇薇的身材之餘,還展示白滑無敵長腿及招牌黃蜂腰,少女味爆燈!

 

 

圖片來源:大會提供、張雷提供

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【社群送禮】送ZAO深層倍潤護膚套裝!↓

↓為肌膚注入保濕力量↓

↓為肌膚注入保濕力量↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓