香港婚後事|陳自瑤秒殺「出軌」言論極尖銳 斬釘截鐵爆seed:兩樣都唔得!

文: 羅志宏
2024.04.25

TVB劇集《婚後事》早前播出時贏盡話題度,劇中的女主角陳自瑤(YoYo)獲讚本色演出,演技令人眼前一亮,有望問鼎「視后」寶座。有見及此,TVB乘勢開拍全新綜藝節目《香港婚後事》,由《婚後事》四位主角陳自瑤、賴慰玲、黎諾懿及羅天宇擔任節目主持,首集嘉賓則是劇集男主角羅子溢。

因拍劇而變成好友的五人,對談期間可謂暢所欲言。黎諾懿一嚟即單刀直入,著羅子溢解構姊弟戀背後因由,羅子溢亦大方分享:「當時我覺得需要一個成熟嘅女人喺身邊,可以令自己成長得快啲,同埋搵到安全感。」

直認偶爾會與太太楊茜堯冷戰的羅子溢,還分享了二人處理爭拗的手法,羅子溢的方法是「第一時間讓步」:「我以前會拗,依家屋企所有濕碎嘢我係唔會理,總之你決定就啱架喇。」並笑言每次冷戰首先讓步的必定是自己。至於太太的處理方法則是「瞓醒先算」:「我太太一遇到問題,會話唔好講住,等瞓醒先(處理)。」

五人討論得最熱熾的話題,則是「肉體出軌」VS「精神出軌」,陳自瑤一聽到這道題目,即斬釘截鐵謂:「兩樣都唔得!」黎諾懿即反駁:「諗吓咋喎。」陳自瑤聞言即一臉認真向黎諾懿拋出兩條相當尖銳的情境題,分別為「如果你老婆同你一齊,佢不停諗緊第二個男人,你接唔接受到吖?」及「如果你老婆出完軌一次返番嚟你度,你接唔接受到?」即成功令諾懿陷入苦思,並坦言確有一個狀況難以接受。

之後陳自瑤再追問黎諾懿:「如果佢鍾意咗另一個,佢之後返番嚟屋企,但個心都係飄走咗,咁又得唔得?」此時羅子溢即衝出來企圖解圍,不過卻引起賴慰玲勁大反應:「呢個好殘忍!」

另外,羅子溢一到場即追問羅天宇緋聞,嚇到羅天宇即時眼都凸埋,而陳自瑤在旁食晒花生笑謂:「你好大膽。」黎諾懿則佻皮謂:「嘉賓講嘢可以唔負責任呀。」之後全場起哄笑個不停,五人進行了長達數分鐘的「廝片」,天宇全程「怕醜草」上身面都紅晒,場面爆笑。除了天宇,Yoyo及黎諾懿亦是被玩對象,Yoyo就不斷遭羅子溢苦勸:「過去咗喇,唔好再執著個角色喇」,笑言叫Yoyo要放低劇中「張明芯」呢個角色。

 

同場加映:【夠鐘放飯】最新影片

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

【搶先送❗】Rollink可摺疊行李箱🧳!

↓ 全球最薄!免費成為全港首批用家 ↓

↓ 全球最薄!免費成為全港首批用家 ↓

↓【U Jetso】Mother Pearl圓貝健康好味便攜輕食!↓

↓ 方便又健康好味!多款口味可供選擇! ↓

↓ 方便又健康好味!多款口味可供選擇! ↓