麥美恩罕有剖白談緋聞男友許文軒關係 一原因澄清根本沒有發展機會

文: 羅志宏
2024.04.29

麥美恩今年初於《萬千星輝頒獎典禮2023》以大熱姿態獲頒「最佳女主持」,被喻為「金牌女司儀」,是她自2017年奪飛躍進步女藝員獎後再下一城的里程碑,身價再度升呢。早前,麥美恩就為入行首個個人掛帥清談節目《Mayanne小喇叭》接受電台節目《星光背後》專訪,首次披露當年選美後一度婉拒陳志雲遊說簽約的原因、及憑「下把位」主持上位的過程,還大談唯一緋聞對象許文軒的真正關係。

加拿大出生和長大的麥美恩,於2011年返港參選港姐入行的麥美恩(Mayanne),先成為TVB收費台娛樂新聞主播,及至13年憑著夥拍森美主持《學是學非》成功上位。憶起當年不理父母反對隻身回港發展,麥美恩否認當年選美是為了入行,「選港姐純粹因為好奇心,我嗰陣諗住一選完就返加拿大,因為我二哥要結婚!」

原來當年麥美恩奪得港姐第四名後,TVB即時計劃開一横線節目讓她主持,當時的總經理陳志雲(Stephen)力邀她留港簽約,但她為親情無奈放棄這難得機會,「這是我第一次講,當年我係好掙扎拒絕咗陳志雲先生,好唔好意思,佢好有慧眼,響佢十樓office,佢不停咁說服我,但我不停咁拒絕佢。」麥美恩坦言希望透過這次專訪,向陳志雲說聲不好意思。

當年返加國參加完胞兄婚禮後,麥美恩本來已打定輸數留加拿大發展,怎料不久再獲TVB邀回港試鏡,成功後更獲安排一份有月薪人工的娛樂新聞主播工作,Mayanne坦言選美時已表明想做主持,從沒想過當演員:「我自知之明好強,知自己唔靚,我真係一舊飯、一舊蕃薯咁樣入TVB,但我性格優勝在nothing to lose!」

至於後來主動申請轉至翡翠台加入《學是學非》,終憑「下把位」彈起,麥美恩就表示:「選完港姐之後已經冇港姐包袱,喺香港,唔係好多女仔可以做到下把,但對於我嚟講又好容易,我睇好多外國節目女仔做「下把位」做得好好,我唔覺得係畀人恥笑,人哋笑我係因為開心!」她透露森美是一個好好的「上把位」:「佢feel到我有嘢同玩得,feel到我識反口咬佢,但我玩得之餘係尊重嘅 ,私底下係humble。」

麥美恩因為形象開心搞笑,而被不少網民推舉「Girlfriendable」(適合女朋友),但入行至今11年,她只跟主持拍檔許文軒傳過緋聞:「我哋兩個太friend啦,我尋晚都有同佢呻咗成個鐘,同埋佢又雙子座、我又雙魚座,大家啲性格好浮動,同埋大家好無分彼此!雖然佢係我前輩,但我哋可以好似八婆咁傾計。」

麥美恩再度澄清,強調二人根本沒有發展機會:「我哋係冇分男同女,總之我哋係乜嘢都傾,佢又會明白我,因為大家都係主持,接觸嘅範圍同遇到嘅困難好似,有啲咩我都會徵求佢意見。」在節目上,她解釋沒與其他男藝員傳過緋聞原因:「佢哋成日當我係男仔咁玩,我冇發電嘅能力,完咗節目我真係收工,冇額外空間!」

同場加映:【衝出嚟玩】最新影片

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓ 【🎁送禮】Gourami夏日時尚游泳套裝🏊!↓

↓具備時尚感及功能性,適合四季穿搭! ↓

 ↓具備時尚感及功能性,適合四季穿搭!  ↓