內地夫婦推BB車來港旅遊!一開口就問路人搲魚蛋食?港女大呻「有冇咁窮呀?」

文: 黃樂恩
2024.05.01

近年香港街頭時常出現「請食飯黨」,到處問路人搲嘢食?早前就有港女網上發文,指在家中附近一間小食店遇上疑似「請食飯黨」, 當時一對內地夫婦推著BB車把她攔住,一開始便以小朋友肚餓為由索取港女手上的一串墨魚丸,後來更是得寸進尺,連她剩下的一盒魚丸也不放過,相當厚臉皮,即入內文睇睇啦!

該名港女於Facebook群組「筲箕灣西灣河關注組」發文講述事件,表示自己早前(4月11日)在區內一間著名港式小食店排隊購買食物,等待了大半小時左右,終於買到一盒魚蛋、一串墨魚丸。正當事主邊走邊嘆墨魚丸時,突然被一對推著BB車的內地夫婦攔住,對方第一時間就問她能否把手上的墨魚丸,「大陸人夫婦推住架BB車,車上有1個小朋友走埋嚟,話嚟探朋友,但朋友未返,話小朋友好肚餓,叫我比手上串墨魚丸佢」。

港女聽後一臉訝異,並回應道「吓,好辣㗎喎!」但對方仍然表示小朋友很想食,無奈之下,她只好把食剩最後一粒的墨魚丸給了小朋友。正當打算離開之際,該對夫婦竟再次把事主攔住,要求她再買一些食物給他們充飢,「我哋都好肚餓,不如妳買嘢比我食」。港女聽後一臉訝異,隨即以「趕時間」為由拒絕,卻沒想到對方相當厚臉皮,竟試圖索取她手上的魚蛋,「話如果妳冇時間,不如比手上嗰盒佢」。

事主表示,這時已不想再理會該對夫婦,於是僅僅回答了一句「盒嘢係買比我老公㗎,你肚餓就自己買嘢食喇」,然後便快速離開。事後,港女於社交平台上公開今次經歷,並在文中斥責現在內地人去旅行簡直是「世界級」,為了慳旅費無所不用其極,她直言「坦白講D大陸人嚟香港玩,有冇咁窮呀~嘢食都唔買,等人哋買完就向人『R』去旅行去到咁真係世界級」。

帖文引起一眾街坊關注,原來有不少人都有類似經歷,表示亦曾在區內遇上推著BB車的夫婦,「前排都有好多相同新聞,你太熱心了」、「我係筲箕灣都遇過…」、「又是他倆,慣犯,活躍鰂魚涌至筲箕灣」。有街坊看後則認為事主太善良,直言這樣很容易會吃虧,並指出繼續幫助這些人只會助長歪風,故紛紛提醒她下次遇見類似狀況時應儘快離去,「呢D千祈唔好答應佢第一個要求,因為你肯比,跟住就有第二第三要求」、「就係咁就得到一粒墨魚丸,呢班人點捨得離開香港」、「最好連食剩果粒墨魚丸都唔好請佢地食」。

來源:Facebook群組@筲箕灣西灣河關注組

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】Cetaphil舒特膚清爽無油保濕水感啫喱!↓

↓ 舒緩乾燥、繃緊和粗糙等缺水症狀!/ 能即時被肌膚吸收!↓

↓ 舒緩乾燥、繃緊和粗糙等缺水症狀!/ 能即時被肌膚吸收!↓

↓【社群送禮】送ZAO深層倍潤護膚套裝!↓

↓為肌膚注入保濕力量↓

↓為肌膚注入保濕力量↓