神耆小子|角色介紹/演員陣容 Archie冼靖峰首擔要角 影帝鄭則士「肥貓」蛻變老虎狗

文: 羅志宏
2024.05.06

《神耆小子》角色介紹、演員陣容、劇情簡介、人物關係|TVB新劇《神耆小子》演員陣容有鄭則士、蕭正楠、樊亦敏、冼靖峰、傅嘉莉、羅毓儀、曹永廉、吳子冲,劇情主要圍繞「查找綁架叛徒」風波,播放時間為5月6日晚上9時30分。

神耆小子劇集目錄

 

神耆小子|分集劇情劇透預告

 

神耆小子|劇情大綱

商人錢大海(鄭則士飾)在公司與家裡,都是一言堂!大海認定兒子錢繼來(曹永廉飾)能力不足,一直用高壓手段逼他進步。情人洪玫瑰(樊亦敏飾)多年來明示暗示,大海亦未答允給她名份。女兒錢有方(傅嘉莉飾)背着父親創業,大海覺得有方叛逆,使計侵吞其心血。

大海遭綁架,獲公司職員趙一鳴(冼靖峰飾)相助脫困。大海有感身邊人都有嫌疑,遂住進一鳴家,要他暗中調查;怎料一鳴之父趙子勇(蕭正楠飾)竟是有方前男友,當年被大海棒打鴛鴦。大海向來視金錢比親情重要,想法卻隨着與一鳴的相處,有所改變……

神耆小子主題曲|尹光唱主題曲《一家之主》

 

鄭則士挾兩屆影帝之名帶動台前幕後

《神耆小子》由兩屆金像影帝得主鄭則士(Kent哥)夥拍劇集界新丁冼靖峰(Archie)攜手演出,故事講述白手興家的零食集團「勁威威」CEO錢大海(鄭則士飾),由於硬淨成性,無論在商場或屋企均是「有佢講冇人講」;面對大海的高壓手法,兒子繼來(曹永廉飾)、女兒有方(傅嘉莉飾),及情人知己洪玫瑰(樊亦敏飾)表面言聽計從,實則各有各陽奉陰違,大海對三人亦存有極大疑心,經常以遺囑作為威脅三人籌碼…

一天大海上班途中突遭綁架,綁匪聲稱是其家人指示,自此「查找綁架叛徒」風波一觸即發,偶爾路過綁架現場的趙一鳴(冼靖峰飾)在「冇得揀」的情況下成了大海私人偵探,並遭威逼收留大海;豈料回到家竟發現父親子勇(蕭正楠飾)與大海有陳年血海深仇;主角們錯綜複雜的關係、配以出乎意料的劇情發展,及充斥抵死鬥氣金句的場口,輕鬆惹笑之餘不失懸疑。

鄭則士演足50年堅守一個原則獲讚專業

1974年已開始為無綫拍攝劇集的鄭則士(Kent哥),演出過無數經典影視作品,當中最為人津津樂道的角色絕對是肥貓,當年Kent哥亦是因《肥貓正傳》與《神耆小子》監製王偉仁(Simon)結緣。為了凸顯Kent哥錢大海一角的霸道,Simon專誠為其設計了「老虎狗」Image,並大讚認識了近三十年的Kent哥易話為,亦是整套劇集的靈魂人物,Simon說:「只要Kent哥喺度,所有演員同台前幕後都會寧舍開心同埋專注。Kent哥有一樣嘢真係幾十年都咁專業,就係佢永遠唔會遲到、仲例必比通告時間早半小時到做準備,好值得欣賞。」

冼靖峰細數鄭則士3大超暖心行徑

冼靖峰(Archie)Archie受訪時笑言全靠Kent哥貼身指點,並細數Kent 哥3大暖心行徑,首先是教講對白加揣摩角色,然後是近乎24小時貼身指導及慰問,第三點則是樂於與後輩分享人生經驗:「由Day 1去到最尾嗰日,Kent哥都係教緊我嘢,佢知我演戲經驗好少,佢唔單止教我講對白,仲教我點分析角色同揣摩角色對於故仔嘅功能。同Kent哥拍完每場戲,喺休息時間佢都會講解番場戲點解要咁做;每日拍完一齊食飯,佢又會講番我聽佢嘅相關經驗、同我點樣可以去更好咁裝備自己。」

冼靖峰狂刨IT資訊投入角色

「佢連Off cam之後返到屋企,都會再Text我,教我邊場邊場可以注意啲乜,臨尾仲一定加句:『希望你拍攝順利啦』。Kent哥又會同我傾偈時教我好多人生道理,用佢嘅人生經驗教我點去看待自己嘅事業。拍完套劇我就去咗拍《亞洲超星團》,Kent哥差唔多每兩、三日就同我講加油,問我咩狀況、有冇咩困難?呢啲前輩邊度搵?」與鄭則士份外投緣的Archie,坦言對方與自己已過身的爺爺很相像:「都係佻皮得嚟又有威嚴,所以對住Kent哥,我係愈嚟愈唔怕佢,一開始都驚佢架。」

Archie另外還感激樊亦敏(Amy)的提點:「我平時會睇多啲IT嘅嘢,呢個係Amy姐教我嘅,到我睇劇本時我就知個term講緊咩,就可以好有自信咁講到出嚟,咁角色嘅說服性會強好多。」除了Archie,Kent哥與蕭正楠亦有大量「廝殺」場口,在官方預告片,二人不但經常口角,其中一幕蕭正楠更會喪扯Kent哥底衫大玩對質互數,期待值爆燈。

樊亦敏擔正第一女主角

《神耆小子》除了男主角配搭新鮮,女主角組合亦是耳目一新。首先肩負配搭兩屆金像影帝鄭則士(Kent哥)的重任,落在擅長搞笑兼搞氣氛的「三太」樊亦敏身上!樊亦敏(Amy)飾演錢大海(Kent哥飾)情人知己洪玫瑰,是一名機智女公關,負責幫錢大海的「勁威威」零食集團化解各式各樣公關災難。

樊亦敏短頭髮假髮上陣

為了打造女強人感,Amy主力以套裝造型上陣,還梳了一頭清爽直短髮,Amy事後笑言其實是假髮:「我換咗呢個髮型後,好多人讚我短頭髮靚,話好年青、好Fresh。我自己都好鍾意,因為同之前嘅角色(嘅造型)唔一樣。」談到與Kent哥合作,Amy坦言開心又榮幸,更透露Kent哥其實是為食大細路:「好似我哋買零食,佢又要夾錢同食埋一份,同埋因為Kent哥好熱愛拍攝,所以對身邊每個人都好留意,會畀好多意見人。」Amy又笑言拍攝《神耆》是快樂不知時日過:「我哋成套劇好似不知不覺就拍完咗咁,因為好多嘢都好多順同夾到。」向來坦率的Amy,更預告在劇中將有性感鏡頭,萬勿錯過。

39歲傅嘉莉女學生校服look零違和感

近年在劇集中屢見突破的傅嘉莉,這次飾演大海女兒有方。劇中失婚後,由昔日的「軟弱千金」變成「獨立女性」,並誓要靠自己雙手創一番事業,為了配合角色,傅嘉莉收起性感、主力以簡潔清爽造型示人。由於劇集將穿插不少傅嘉莉與蕭正楠昔日的戀愛甜蜜畫面,Kelly其中一幕會以學生妹造型上陣。現年39歲的Kelly,穿上藍白色校服配以青澀笑容令人眼前一亮,加上佻皮又溫柔地餵Edwin食雪條的畫面,「初戀」感覺爆燈,更有不少網民留言表示想起昔日經典檸檬茶廣告:「好掂呀」、「少女感十足」、「好靚好青春」。《神耆小子》監製王偉仁,則大讚傅嘉莉演技大躍進,密切期待。

 

羅毓儀與冼靖峰發展感情線

至於與冼靖峰飾演一對的,則是有無綫「御用學生妹」之稱的羅毓儀(Yuki)。之前多以客串身份或少女版角色亮相劇集的Yuki,這次終擔大旗躍升女主角系列,並會與「妙音龍子」冼靖峰發展感情線;不打不相識的二人,因為一宗騙案結緣,Yuki飾演的多多,更是相關騙案幕後黑手,且背後藏有不少秘密,令一鳴對多多留下極差的第一印象…為了給觀眾帶來新鮮感,Yuki除了會以色彩鮮艷的短打造型上陣,頭髮亦加了shocking pink highlight,為可愛外表增添玩味。

神耆小子|演員角色人物關係

  • 鄭則士 飾演 錢大海
  • 蕭正楠 飾演 趙子勇
  • 樊亦敏 飾演 洪玫瑰
  • 冼靖峰 飾演 趙一鳴
  • 傅嘉莉 飾演 錢有方
  • 羅毓儀 飾演 金多多
  • 曹永廉 飾演 錢繼來
  • 吳子冲 飾演 孫正傑
  • 魯振順 飾演 聶鎮江
  • 袁潔儀 飾演 李香雲
  • 莊思敏 飾演 朱莉莉
  • 尹詩沛 飾演 魯娟
  • 周麗欣 飾演 淑嫻
  • 何沛珈 飾演 裴佳瑩
  • 阮兒 飾演 羅卓娜
  • 袁鎮業 飾演 李學勤

 

同場加映:【著數慳家王】最新影片

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送禮】滿分好評驅蚊劑!↓

↓旅遊必備!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓旅遊必備!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓【社群送禮】送ZAO深層倍潤護膚套裝!↓

↓為肌膚注入保濕力量↓

↓為肌膚注入保濕力量↓