《愛回家》演員分享乳癌康復經歷化療現脫髮副作用 曾直接扯甩頭髮止癢

文: 羅志宏
2024.05.08

TVB健康資訊節目《早D知早D醫》昨晚(7日)播出的第八集,邀來乳癌康復者林淑敏(Mandy)分享抗癌經歷,身為長跑好手兼是馬拉松常客的Mandy,更與主持何沛珈一同跑步,發放健康正能量。林淑敏近年於《愛·回家之開心速遞》憑「大小姐」一角登上事業巔峰,但其實她於2010年曾確診第二期乳癌。

林淑敏於節目中透露,當年因摸到乳房位置有硬塊立即求醫,經檢查後確診罹患乳癌。事隔14年,林淑敏對醫生當時的反應及說話仍然記憶猶新:「醫生開頭好樂觀,話『如果係水的話,幫你抽完就走得啦』,但照完超聲波後發現有少少問題。醫生好沉默,之後抽組織,第一針係『椰絲』,第二針都係『椰絲』,第三針……全場唔出聲,結果報告顯示患上早期乳癌。」

林淑敏坦言曾怪責上天「為何是我」,幸獲醫生鼓勵,加上努力維持樂觀正面心態,撐過了為時多年的抗癌旅程:「醫生同我講:『你唔會死嘅,你離死亡好遙遠,但係必須要花時間面對,治療並唔係傷風感冒,一兩個星期搞得掂。』」最終林淑敏接受移除腫瘤手術,再接受4針化療和18針標靶治療注射,並每天到醫院接受放射性治療。

林淑敏透露注射了第一針化療後,開始出現脫髮副作用,頭皮更一度痕癢至受不了,她指當時直接狠心把頭髮扯掉:「痕到搞唔掂,自己抆甩佢(頭髮),一抆就甩,之後舒服晒。」

正所謂禍從「口」入,林淑敏自揭患病前飲食習慣相當不健康,愛吃雪菜肉絲餐蛋米粉做早餐,還自以為吃得清淡:「每日食餐肉,原來會吸收好多人工防腐劑同色素。」林淑敏現時會自備健康餐開工,包括自家湯水及大量蔬果;除飲食習慣有180度大轉變,更養成良好的跑步習慣,價值觀亦有極大改變:「依家活在當下,保持情緒開朗,對病情好重要。」

 

同場加映:【著數慳家王】最新影片 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】Cetaphil舒特膚清爽無油保濕水感啫喱!↓

↓ 舒緩乾燥、繃緊和粗糙等缺水症狀!/ 能即時被肌膚吸收!↓

↓ 舒緩乾燥、繃緊和粗糙等缺水症狀!/ 能即時被肌膚吸收!↓