母親節快樂丨陳樂榣兩孩之母緊張大師學識放手 Aria複製媽媽性格 鬧女最心痛?

文: 余美鳳
2024.05.12

陳樂榣(Ally)上年與天堂鳥Gordon(葉泓聲)再婚並誕下可愛囡囡Gia,事隔九年再做媽媽,照顧家庭同時又成功兼顧好事業,今天Ally趁母親節分享做媽媽的「學習」過程,同兩位千金以及老公祝大家母親節快樂!

Ally年少事已開始從事藝術教學工作,經常都要接觸小朋友,一直覺得他們都很可愛,她亦非常喜歡小朋友。Ally 2015年誕下大女Aria,上年細女Gia出世,Ally表示兩個女性格大不同,而她自己隔了9年再做媽媽,心態亦有所轉變:「第一個(Aria)當佢係寶,長時間攬住,其他人過嚟想抱佢摸佢都會好警剔,所以湊得比較辛苦;第二個交託畀我老公同屋企人照顧,變咗心態上輕鬆好多,唔會怕咗湊bb。」

母親每每都會為子女付出所有,不過Ally表示不覺得自己是「犧牲」,因為與女兒們度過的每分每秒都非常快樂:「冇乜話犧牲咩,過嘅時間都好開心,唯一我好貪靚,覺得老得快啲,有時我都會諗唔生,身材都易keep啲,或者個樣會後生啲。」Ally除了是媽媽,更是個「女強人」,經營多間公司,與女兒相處的時光更為珍貴:「其實我都係full time job媽媽,所以最開心都係返到屋企,佢衝過嚟叫我媽咪,同埋同佢哋一齊玩嘅時間,見到佢哋開心嘅樣我就最開心。最大得着梗係有兩個寶貝女,多謝個天賜我兩個寶貝好可愛好健康,有咩唔開心,見到佢哋就開心番晒。」

為人父母同時是一個學習過程,每個小孩子都是獨特的,不可以「一部通書睇到老」,Aria將踏入青春期,Ally亦小心翼翼維繫和女兒的關係:「如果大女我擔心有時鬧完佢會唔開心,鬧完佢我都好心痛,反而我自己都會檢討下,我啲咩可以做得更好,令佢改善,唔係一味哦佢、鬧佢。」Aria不單靚樣似足媽媽,就連性格也是「copy&paste」:「爸爸(Gordon)成都話,硬頸,啲性格好似你咁,口不對心,死都拗番生……」不過得9歲嘅Aria都識得反省自己,勇於認錯:「佢都好好,譬如鬧佢過後佢都會say sorry,我都好欣賞佢。」

Ally都同一般家長一樣「望女成龍」,不過覺得健康快樂最重要:「其實我想啲仔女係專業人士,但期望都係佢品德、心地方面,要去到好高學歷或者頂尖人物,都睇佢自己性格。希望佢開心成長,開始青春期反叛,期望佢有性格但都要乖,學業上努力啲,但佢讀國際學校,大家都冇咁辛苦。」Ally同時是多間公司的老闆,不過她於職場上亦是以溫婉態度待人,亦信任她的同事們,所以不會有「轉換心境」的煩惱:「職場上我都比較似一個『媽媽』,我唔會好嚴厲,唔會擺款,想一個團體大家一齊做好件事,畀啲信心員工,放手,都好多謝佢哋。」

大女Aria亦有經營個人社交平台,不時會將跳舞片段上載,甚有表演欲,被問到會否支持囡囡加入演藝圈,爸爸Gordon就表示會做她的強大後盾:「如果佢真係好熱愛就會幫佢一把,叫畀啲捷徑佢行,做藝人要行嘅路太多,我哋都撞好多次板,會講佢聽點行最好;當然到時佢都會有自己一套,我哋都要跟個潮流,我哋都要學習。」Ally亦表示同意:「始終都要畀佢試,撞下板,我都係過來人,阿媽越唔畀越要做,做咩工作都可以吸收經驗,我哋做back up。」

Gordon對Aria視如己出,感動原來沒有打算拍拖的Ally,二人迅速組織幸福四人之家,Gordon亦感激太太付出,除了賜他兩位寶貝女,太太於生意上亦助他付諸實行:「希望老婆開開心心,照顧埋我呢個大細路,識我老婆之後變得好快,成功男人背後女人有個女人,我依家認同。母親節未諗到點表示,因為我係一個好重家庭嘅人,我每個星期日都set咗要一家人一齊食飯,個個禮拜都係母親節。」

 

 

Ally的爸爸因投資的生意在97金融風暴欠下巨債而「走佬」,300多萬的債務全由媽媽一力承擔,當時在加拿大的Ally亦因此放棄升學賺錢養家。養兒方知母恩,Ally回想起當年媽媽對自己非常嚴厲,但如今想起來都很感激媽媽的鞭策:「我會諗起媽咪細個原來湊我咁辛苦,因為佢都有做嘢,我都唔應該成日話佢唔陪我哋……我媽咪比我虎媽啲、舊派啲,要去好多補習,考唔到一個分數都畀人鬧到狗血淋頭,但依家就理解,以前就覺得佢做咩要搞到我咁唔開心,依家知佢用心良苦,好彩你逼我學琴,依家有啲技能。多謝佢,咁多年辛苦晒,依家可以享福喇媽咪!」

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【夏日密密賞☀️】小魚兒海鮮盛宴😍 ↓

↓ 烤魚二人餐 / 龍蝦二人餐 / 炭火風味烤凌波魚 / 澳洲龍蝦!↓

↓ 烤魚二人餐 / 龍蝦二人餐 / 炭火風味烤凌波魚 / 澳洲龍蝦!↓

↓【限時搶⚡】味道研究所拿坡里薄餅味Shake Shake粉🍕↓

↓ 想幾時食到薄餅味,拎起一Shake,即時食到!↓

↓ 想幾時食到薄餅味,拎起一Shake,即時食到!↓