32歲女藝人發火公審TVB幕後同事態度差 IG狂轟:針對一個九線演員有用嗎

文: 羅志宏
2024.05.10

現年32歲的TVB女藝人吳嘉儀(阿七)入行多年,曾在《開心無敵獎門人》擔任新長老而為人認識,而她最為大眾熟悉的就是今年初曾與新婚幾個月的老公起爭執,關係一度僵硬,曾呻婚後大受委屈。吳嘉儀於3月時更於IG鬧爆TVB幕後同事態度差,時隔兩個月,吳嘉儀今日(10日)於IG社交網上再度發火,狂轟遭到幕後同事的不禮貌對待。

今日(10日),吳嘉儀(阿七)於IG社交網上再度「爆Seed」,發文大爆被TVB幕後同事不禮貌對待,大呻態度差,被人直喝一句:「你坐喺度賴死都唔會有人幫你整頭」。吳嘉儀發文狂轟「被針對」,全文如下:

其實,我都係被通知番嚟試「造型」,準時換衫跟住入化妝間試嘢。

我事前都唔知道冇book,咁溝通清楚咪大家都好做,試唔到咪唔試囉,

唔駛喺化妝間對岸大聲呼喝過嚟嘅。

我搵個空位坐埋一邊,

諗住打個電話問清楚d個安排,仲要加句話我「賴死」

難道我特登老遠番嚟呃個古裝look?

大家同事唔同部門都係做嘢啫,以禮相待好嗎?

#將心比己

#就算沒必要友善也不用苛刻

#針對一個九線演員有用嗎

#非常想念那些友善但退休了的同事

然後坐低食件熱狗,悲就中來,兩行眼淚。去到canteen發現又轉手了,幸好大多熟悉嘅員工仍然留守。啱啱入行時,有前輩分享話後生嘅梗要受吓氣啦,鬧吓鬧吓比人鬧慣就冇嘢。我心諗:咁係咪到我老咗又變返鬧人果個?哩d係惡性循環。時代唔同,職場都講求互相尊重,需要雙向嘅,希望大家都謹記互相尊重。

同場加映:【香港周圍遊】最新影片

早在今年3月,吳嘉儀就曾發文大呻工作慘況,遭到TVB幕後工作人員零尊重,她說:「而家啲後生同事(希望係個別啦),啲態度、禮貌…?你叫人工作啲語氣好似命令咁,我好有禮貌喺訊息問佢詳情已讀不回。到我再主動搵佢確認時間,佢話原來明天唔需要我,改期。當初搵我(應承)做嘢咁有禮貌,而家我答應咗,髮都染埋等你約,就咁嘅態度。我做唔做都冇所謂㗎,工作嘅嘢睇意義、睇互相尊重,唔係睇你幾個Shows,你都可以搵過另一位Cast。」

 

 

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【限時搶⚡】 Midea美的25公升氣炸焗爐!↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓