吳嘉儀狂呻遭TVB化妝間同事單打 喊住自拍:針對九線演員有用嗎

文: 余美鳳
2024.05.11

TVB女藝員吳嘉儀(阿七)一向真性情,有話直說的她昨日(10日)突然爆seed,大呻遭化妝間同事無禮對待兼單單打打,阿七事後大感委屈,更在公司canteen默默落淚!

同場加映: Katch The Pop 2024│MIRROR+ERROR與鄭秀妍Jessica同台表演 怕獻醜互相鞭策提升能力 

阿七在IG story大呻冤屈,她寫道:「『你坐喺度賴死都唔會有人幫你整頭』,其實,我都係被通知番(返)嚟試『造型』,準時換衫跟住入化妝間試嘢。」

阿七表示不知道事前相關人員沒有book整髮型:「我事前都唔知道冇book,咁溝通清楚咪大家都好做,試唔到咪唔試囉,唔駛(使)喺化妝間對岸大聲呼喝過嚟嘅。我搵個空位坐埋一邊,諗住打個電話問清楚d個安排,仲要加句話我『賴死』。難道我特登老遠番(返)嚟呃個古裝look?大家同事唔同部門都係做嘢啫,以禮相對好嗎?」她更hashtag自稱「九線演員」:「#將心比己 #就算沒必要友善也不用苛刻 #針對一個九線演員有用嗎 #非常想念那些友善但退休了的同事」

未能成功試造型的阿七去了電視城canteen開餐,越想越委屈的她忍不住喊,她自拍喊喊相留言:「然後坐低食件熱狗,悲就(從)中來,兩行眼淚。去到canteen發現又轉手了,幸好大多熟悉嘅員工仍然留守。」她認為同事間應互相尊重:「啱啱入行時,有前輩分享話後生嘅梗要受下氣啦,鬧下鬧下比(被)人鬧慣就冇嘢。我心諗:咁係咪到我老咗又變返鬧人果(嗰)個?哩d(呢啲)係惡性循環。時代唔同,職場都講求互相尊重,需要雙向嘅,希望大家都謹記互相尊重。」

其實,阿七並非首次在社交網大呻工作慘事,她曾經在社交網直指TVB部分後生同事冇禮貌,表示有同事起初主動找她安排工作,及後決定不起用她,但無任何通知,當時阿七特地為工作染髮,所以她如此勞氣。

圖片來源:IG

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【夏日密密賞☀️】小魚兒海鮮盛宴😍 ↓

↓ 烤魚二人餐 / 龍蝦二人餐 / 炭火風味烤凌波魚 / 澳洲龍蝦!↓

↓ 烤魚二人餐 / 龍蝦二人餐 / 炭火風味烤凌波魚 / 澳洲龍蝦!↓

↓【夏日密密賞☀️】輕鬆擁有迷人電眼⚡↓

↓免費換領Clalen海外限定款IRIS彩色日拋隱形眼鏡!↓

↓免費換領Clalen海外限定款IRIS彩色日拋隱形眼鏡!↓