芷珊約您|Jackson王嘉爾驚爆10年後不再活躍幕前 親曝真實想法「唔會再喺呢個圈度」

文: 羅志宏
2024.05.14

由黎芷珊主持的清淡節目《芷珊約您》,日前(播出第四集的嘉賓是王嘉爾(Jackson),一位前港隊劍擊運動員,隻身到韓國當練習生、以韓國男團GOT7出道,再單飛發展的歌手。黎芷珊直擊其首個巡唱中國區第一站澳門演出,還與久未以廣東話受訪的Jackson進行深度專訪,探討Jackson的內心世界。

Jackson的粉絲遍佈世界各地、各大社交媒體擁數以百萬、千萬計粉絲,單在IG就有支持者越過3,300萬粉絲,謙稱自覺目前只是剛起步,做任何事情應抱著感恩心態:「我覺係啱啱開始,名氣又好、popularity又好,我會覺得係泡沫,隨時都可以冇。」自小嚮往演藝夢、不顧家人反對勇闖K-Pop樂壇,Jackson回想曾任劍擊港隊總教練的爸爸,當年開出讓他入行的條件:「爸爸半開玩笑話『攞到冠軍畀你去』,講呢句說話即係唔畀我去,因為知我冇可能攞到。」

Jackson不但犧牲參加奧運、入讀美國史丹福大學的機會,更錯失同輩所經歷的時光;2011年到韓國展開練習生生涯,初時對韓語一竅不通,眼見身邊練習生無論內外條件都滿分,Jackson有感技術不如人,坦言第三天已有想放棄的念頭:「技術又冇,生活所有嘢變晒,好孤獨。」、「唯一可以同佢搏嘅,你做十個,我就做一百個。我要先令到自己技術進步,想去邊間公司都去到。」

近乎10年沒休息過的Jackson,今年踏入30歲,他希望放慢腳步,帶父母去旅行;他還坦承渴望談戀愛,不但希望在35歲前成家立室,更盼望早日成為人父,與子女能如朋友般關係:「我想見佢哋耐啲,想同佢哋成為朋友,一齊去飲酒、跑步、打波。」他對於感情事從不強求,一切順其自然,但人漸成長卻令他變得內向,甚至出現社恐:「本身好active、好開朗,同人好快做到朋友,但時間耐咗,覺得自己有少少冇咁想社交。我以為係好friend嘅、真心嘅,但最尾好多時唔係咁。」

之後,黎芷珊問到想跟10年的自己說甚麼,Jackson笑言沒有話要說,繼而驚爆10年後不再活躍幕前:「佢自己好自為之!我覺得唔會再喺呢個圈度,(唔好嚇我,你啲粉絲聽到會癲㗎!)呢個係我嘅選擇、我嘅人生,我想生活、我想創作,我覺得我嘅強項係創作,而唔係淨係幕前。」

 

同場加映:【夠鐘放飯】最新影片

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓ 【🎁送禮】Gourami夏日時尚游泳套裝🏊!↓

↓具備時尚感及功能性,適合四季穿搭! ↓

 ↓具備時尚感及功能性,適合四季穿搭!  ↓