馮盈盈否認為嫁豪門進修碩士 望成出色女性:提升修為最重要

文: 余美鳳
2024.05.19

馮盈盈近在社交平台拍片分享自己的讀書心得,態度斯文淡定而且充滿正能量,跟多年前《#後生仔傾吓偈》多嘴兼言論出位的她截然不同,不少網民估計她要嫁入豪門修心養性,亦有人認為她被公司雪藏後變乖。面對多方面的揣測,盈盈開腔稱一切改變源自於初衷。

馮盈盈近年無論在演戲或是待人處事上,都有很大的轉變,引起網民們無限幻想,猜測到底她受到甚麼刺激。其實盈盈為演好角色,特別自掏腰包花錢去學戲劇演出,亦學習咬字發音,無論是早前的《你不是她》還是最近的《逆天奇案2》都有不少進步,觀眾和網友們亦有目共睹。「入行已經第八年,呢段時間絕對有所成長,無論主角定配角,對我嚟講冇分別,最緊要感染到觀眾。大家都知,主持界係我嘅舒適區,但做人唔能夠永遠做舒適安穩嘅事,演戲一直好有挑戰性,所以我有搵方法拜師下苦功。至於好多人問以前大癲大肺個馮盈盈去咗邊呢?其實同我熟絡嘅家人同朋友都知,私底下我說話真係唔多,同鏡頭前反差好大,係近年心態上放鬆咗,又有足夠自信去表現自己,將大家睇唔到嘅一面展示出嚟。」

 

 

盈盈積極自我增值,半工讀完成碩士學位,又完成特許金融分析師CFA的課程,反被猜測是為入豪門而鋪路,「麥玲玲講過入豪門要有碩士學歷,但唔等於讀完碩士就可以入豪門,如果係真,就周圍都豪門啦!當初突然決定去進修,真係為咗圓心願,當年選美報名嘅時候,我已經報讀咗英國大學讀碩士,但機緣巧合加入娛樂圈,讀書就先擱置。好多人覺得半工讀好辛苦,我啱啱相反,讀書係好放鬆抒壓。」30歲來臨之前,盈盈完成碩士課程成為人生一個里程碑,至於人生的下一步,盈盈否認結婚,「關於尋找愛情方面,我已經有想法,未來兩年絕對唔會拍拖,就算任何追求者或合適對象都唔會發展,想畀時間畀自己成長,唔怕遲,兩年後順利拍拖的話,35歲前生育仲唔使做高齡產婦,冇問題!(唔羨慕麥明詩?)佢今年都33歲啦,搵到愛佢嘅人,又擁有自己事業,絕對係完美幸福嘅時間,我覺得自己太早結婚未必好事,慢慢規劃啦!」

 

 

盈盈在IG拍片主動分享讀書心得,她坦言起初擔心跟藝人身分不太關聯,沒想到最終獲得不少正面回應,特別是家長們知道如何教小朋友去讀書,「初心係自己都係學生,只係將學到嘅嘢同大家分享,特別係自我成長、時間管理等等,令自己心靈上更加正面同積極。我覺得而家社會嘅女性,無論咩年齡、咩人生階段都好,只要明白內在美最重要,並且願意提升自己修練同修為,都會成為一位出色嘅女性!」

攝影:何家賢
撰文:楊安莉

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【6月限定雙重賞🎉】!↓

↓ 分享打卡靚相即免費送📸↓

↓ 分享打卡靚相即免費送📸↓

↓【送禮】「唧唧裝」驅蚊劑!↓

↓滿分好評!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓滿分好評!一支驅蚊+防床蝨~↓