雪櫃結冰|雪櫃離奇結冰每三日有勁厚一層 港男拆機一招維修 專家警告易報銷

文: 程家健
2024.05.17

雪櫃其中一個常見故障情況就是結冰,一名男網民指家中雪櫃每數日便會結有一層厚厚冰塊,有過來人指出多因「塞去水」引起,建議出動風筒處理。有電器維修專家指出,雪櫃結霜主要有3大成因,建議勿硬物強行鑿開,亦不宜用風筒處理,否則雪櫃易報銷。

該網民近日在facebook群組「家居維修交流平台」發文,指家中雪櫃冰箱底部經常會無故結冰,「每隔兩至三日就勁厚一層」,令他百思不得其解:「邊度嚟咁多水呢?」故發文詢問有何解決方法。

網民指塞去水引致 出動風筒解決

帖文一出即有不少網民稱面對類似情況:「我屋企嗰部都係咁,請問可以點解決?」、「我同你個雪櫃一模一樣,用咗三年都冇就開始出現問題」。有過來人則表示,通常冰箱結冰都因為「塞去水」引起,有人表示:「儲藏太多引致塞去水」、「去水塞咗,整好咗就冇結冰」。

有人則指出,其實用一個風筒就能解決,「係去水喉結咗冰,塞著咗,雪櫃內水流晒落下層冰格,流唔到機後水箱,拔插蘇,拎走曬冰箱嘅櫃桶,用風筒吹背面白色嘅地方,之後就會不停有水出 ,用風筒吹到再冇水流出就ok,千祈唔好再撳雪櫃嗰個快速製冷,我之後3年都再冇試過結冰」。事主隨後表示,拆開背板後,果然發現排水管結冰塞住,已用風筒將冰吹溶,仍需觀察能否解決。

專家拆解結霜3大成因 不宜用風筒吹

針對雪櫃結霜問題,洗衣機雪櫃維修專家、盈豐維修工程負責人劉敬康曾表示,有霜雪櫃結冰情況一般由3大原因所致,包括溫度調得太低、恆溫器故障令雪櫃不斷製冷,以及門邊膠條老化令空氣滲入,水氣結成冰塊霜雪。他提醒即使雪櫃結霜都不要用硬物強行鑿開,亦不宜用風筒處理,否則易致冷管損壞,令整個雪櫃報銷。

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【6月限定雙重賞🎉】!↓

↓ 分享打卡靚相即免費送📸↓

↓ 分享打卡靚相即免費送📸↓

↓【送禮】「唧唧裝」驅蚊劑!↓

↓滿分好評!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓滿分好評!一支驅蚊+防床蝨~↓