家居裝修|一家三口新屋入伙 慳家港媽淘寶訂造家具 打造日系無印風廚廁

文: 蘇麗儀
2024.05.18

家居裝修動輒花費數十萬元,一名港媽最近分享一家3口入伙新居,全屋不少家具都是由「淘寶」購入,價錢較平、款式也較多,更因應浴室有限空間訂造方形浴缸,成功打造出日系無印風格,雖然過程「嘔心瀝血」,但最終成品令她非常滿意,也獲網民大讚「好正」。

同場加映:

管家王|風力越吹越弱?$10換零件救幾百蚊風扇 維修達人傳授家電保養秘技

一名女網民近日在Facebook群組「家居裝修設計分享Group」發帖分享,一家3口和外傭最近搬入新裝修新居,當中她花費不少心思在廚房和廁所的裝修上。她指新屋裝修風格和規劃主要由她一手包辦,由於她想要的物料、設計和款式在香港較難找到或價錢較貴,故她花費數月時間上網找靈感,上「淘寶」和到灣仔、旺角尋找,同時不斷跟裝修師傅商討,才能達到今次效果。

晴空燈打造日式「無印風」

首先在廁所方面,主要走日式「無印風」,花紋瓷磚、日式洗手盆、洗手盆五金櫃桶、樹脂鏡櫃、防夾手日式浴室摺疊門、藍色晴空燈、洗地水槍、電動廁板均是從「淘寶」購入。由於小孩喜歡浸浴,但因浴室較小、難以找到適合尺寸的浴缸,故她向「淘寶」商家訂造「方形浴缸」,再交由裝修師傅安裝。

對於打造無印風,她認為洗手盆櫃功不可沒,晴空燈亦是另一重點,「係有一種好似喺沙灘嘅感覺,當你浸浴望住上面晴空燈就會覺得好放鬆,如果你哋個廁所係黑廁嘅話更加適合」。至於浴室摺門則非常慳位,採中空設計的洗手盆則易於打理,

「而家呢個洗手盆極度容易清潔,又唔會發霉,呢一種中空嘅洗手盆嘅好處係,下面可以擺凳仔或者兒童廁所,真係非常之方便。」

事主直言,當初決定這樣裝修時曾被人反對,但她堅持如此裝修,過程雖然辛苦,但對成果非常滿意,「最後出嚟嘅效果確實係超乎想像,直頭嘔心瀝血,因為真係研究咗好耐,周圍搵咗好耐嘅成果嚟」。

廚房組合架 整齊收納廚具

廚房方面,櫥櫃拉籃、洗碗機、調味架拉籃等均為「淘寶貨」,她指只需提供廚房尺寸和自己想要的款式,賣家就會附上設計圖,「佢哋就會免費幫你設計點樣擺位同埋用邊啲產品適合,仲出埋設計圖畀師傅跟,最後買咗直接運去師傅間廠嗰度裝嵌,出嚟效果真係好好,完全滿足到我想要嘅嘢!」

至於另一邊就是使用宜家家居(IKEA)的廚房組合架和「洞洞板」作主要收納,在廚房牆上整齊放滿鍋具和家電,她形容吊櫃、地櫃和地板顏色都是互相配合,全屋淺灰綠色的用色基本上一致,以打造「無印風」。她最滿意是掛架的部分,非常容易打理,

「其實呢個係我由上一個屋開始已經咁做㗎啦,同埋完全冇油煙漬㗎,其實呢一種收納方法對於會煮嘢食嘅人嚟講其實會係好方便,例如你想去拎個鑊炒餸,你只要一拎就可以,然後要唔同嘅工具都係咁樣,你試吓去一啲西餐廳都會見到呢一組廚房掛架組合嘅。」

事主的分享帖文獲不少網民大讚其新居裝修設計漂亮,「好正,多謝sharing,畀到好多資料,簡直示範單位」、「好正你個廚房」、「你呢個帖好有收藏價值」、「好靚,用盡晒空間」、「學到嘢,感激你的分享,期待下文」、「好靚,好有心思同心機」、「又靚又實用,你好叻」。

文章內容和照片獲事主授權刊登

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

【請您去】海洋公園水上樂園💦!

↓ 立即登記 送雙人門票↓

↓ 立即登記  送雙人門票↓

↓【夏日密密賞☀️】增添女神優雅氣質💖↓

↓免費換領Les Néréides 2024春夏系列-雛菊環形耳環!↓

↓免費換領Les Néréides 2024春夏系列-雛菊環形耳環!↓