31歲TVB女星嫁入豪門 搭港鐵唔知一件事被批離地?連老公都話:真係蠢到冇人有

文: 黃樂恩
2024.05.16

模特兒出身、前TVB小花陳詩欣(Eunice),在21年嫁給圈外有米男友Joshua後,便搬入千呎豪宅做闊太,又時常周遊列國,大曬多個Hermès手袋,生活十級跳。近年,陳詩欣已甚少出現在幕前,但亦時常在社交平台上享生活點滴,與粉絲保持聯繫。早前她就在IG自爆瘀事,坦言不知道港鐵站入閘後就要收錢,結果引起大批網友熱議,當中更有人批評她「基本常識都冇」?

31歲陳詩欣早年參加模特兒選拔而出道,於2017年加入TVB成為旗下基本合約藝人,曾出演過《愛·回家之開心速遞》、《痞子殿下》等電視劇,更因為主持旅遊節目《3日2夜》而人氣急升,擁有絕佳身材比例的她,還被網民封為「長腿女神」。

自2021年與電競公司高層陳爾正(Joshua)結婚後,陳詩欣便減少幕前工作,但她仍然活躍在社交平台上,除了會大派福利外,亦不時分享周遊列國照片、曬出自己的手袋珍藏。早前陳詩欣於在IG上分享了一條短片,內容是她正在港鐵站閘口「嘟」卡出閘,但看起來有點生氣,並向身旁的朋友表示:「影低佢,收$3.9」。

原來陳詩欣與友人都以為港鐘入閘後,只要不搭車就不用收錢,她在文中寫道:「分享一件無聊事,話說今日我同朋友一齊去銅鑼灣TIMES,發現落雨了,她就好醒咁同我講我哋可以喺TIMES入閘然後SOGO出,我哋冇搭地鐵應該唔會收錢~結果...我呢段路收咗$3.9。我老公話點解你們會覺得入咗閘可以唔收錢,又真係!蠢嘅真係要同啲蠢嘅做朋友,真係蠢到冇人有。」網友看後都指她生活離地,紛紛留言批評「有錢人係咁離地」、「基本常識都冇」。

昨晚(15日),陳詩欣在IG限時動態回應事件,她貼出一張貓貓睡著的照片,並寫道:「勁多人send段新聞給我!#標題黨 #都明白咁樣嘅標題吸引人睇嘅 #冇咩事我入聞先啦」。隨後陳詩欣又出Q&A帖文,向網友收集「一人一條橋博見報」的提議,許多網友認真回應,當中更有人寫道:「原來飛機econ啲位真係好窄」,結果獲陳詩欣親自回覆,「死!我從來冇坐過BUSINESS!我唔夠離地」,又笑稱要盡快搭乘商務艙,才符合自己離地的人設。

事實上,即使短時間內於港鐵同一車站之閘機出入,仍須繳交一定的車資。據港鐵《車票發出條件》,任何人使用車票進入車站,20分鐘內於同一車站之閘機出入,均須繳交當時最低額之成人或特惠單程車費;超過20分鐘以上、但少於150分鐘則須繳交$10。

來源:IG@eunicechanszeyan港鐵

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【夏日密密賞☀️】體驗最「Cheeful」夏日😍↓

↓免費換領卡樂B Cheeful® 芝士味粟米條🧀!↓

↓免費換領卡樂B Cheeful® 芝士味粟米條🧀!↓

↓【夏日密密☀️】體驗劍擊樂趣🤺↓

免費換領英匯劍擊學院兒童劍擊體驗堂+劍擊手套!

免費換領英匯劍擊學院兒童劍擊體驗堂+劍擊手套!