夾公仔機超蠱惑!間尺膠條封出貨位公仔大過窿 港人鬧爆:根本搵笨

文: 溫藹紅
2024.05.17

夾公仔機熱潮盛行,然而香港的夾公仔機不時都被指「出術」,以致相當難夾,引人詬病。除了設置機爪的鬆緊度,最近有市民更「大開眼界」,見到有夾公仔機使用間尺、膠條等大封出貨位,公仔要跌下來就難上加難,有網民直言「根本搵笨」。

最近有市民透過社交平台發帖,分享香港夾公仔機的「盛況」,並附上一張夾公仔機的相片,笑指「係咪趕客?錯,係唔做你生意啫」!

相關文章:觀塘廣場變天?記者直擊逾200部夾公仔機攻陷商場!網民:周圍都係

眾所周知,大部分夾公仔機均可以由台主自行設置難易度,包括機爪的鬆緊度、遊戲機的難易設定、公仔擺位等,而今次就再有新招。從相中可見,該部夾公仔的出貨位,被台主用一把鐵間尺及膠條,以「交叉」方式設置在公仔出口的中央位,而機內擺放了體型不小的公仔,部分體積更大於出口,樓主不禁嘲笑道:「真係扑爛部機都跌唔落去喎。」

相關文章:大埔夾公仔機現巨型曱甴攬枕 有人鍾意夾?網民嘩然:好重口味

▼原帖▼

大批網民表示反感,留言鬧爆台主指,「輸唔起唔好開鋪啦」、「點解唔封住個入口,做生意做到咁X街」、「實情就搵笨X,我抵制呢種機台」,認為完全令人失去夾公仔的樂趣;不過都有網民大表幽默:「首先要夾走把間尺」,寧願去日本夾。

▼網民留言▼

資料及圖片來源:Facebook@全港店舖消息(開張/執笠)關注組

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【夏日密密賞☀️】體驗最「Cheeful」夏日😍↓

↓免費換領卡樂B Cheeful® 芝士味粟米條🧀!↓

↓免費換領卡樂B Cheeful® 芝士味粟米條🧀!↓

↓【送禮】「唧唧裝」驅蚊劑!↓

↓滿分好評!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓滿分好評!一支驅蚊+防床蝨~↓