芷珊約你丨許志安兩字形容與鄭秀文關係 激動流男兒淚:家庭真係好重要

文: 余美鳳
2024.05.18

黎芷珊主持的節目《芷珊約您》先後直擊了溫拿、草蜢、王嘉爾、張敬軒等不同地區的演唱會,並深情訪問他們做歌手的心路歷程,今晚播出許志安受訪的一集,當中安仔提及「安心偷食」事件後,對自己事業和形象的重創,以及跟太太鄭秀文的關係修補過程,過程中,安仔都忍不住流下男兒淚。

同場加映:母親節快樂丨陳樂榣兩孩之母緊張大師學識放手 Aria複製媽媽性格 鬧女最心痛?

芷珊約您丨許志安灰心時不敢對事業有期望 罕談「安心偷食」事件:係一世嘅傷疤

許志安首次正式開腔回應「安心偷食」事件,2019年經歷人生低潮的安仔,曾暫停所有藝演工作,直到2022年才正式復出。他向相識二十載的芷珊罕有地重提當年事件,不但對其人生和事業造成極大影響,更足足花了三年時間才能面對心理關口;曾一度收埋自己,甚少回覆電話之餘,更直言不夠膽期望事業會有將來:「嗰刻嘅我係人生最痛苦、最黑暗,睇嘢冇顏色,電話都冇乜點覆。」能夠走出陰霾、勇敢面對錯失,安仔最感激太太鄭秀文(Sammi)的鼓勵、陪伴和寬恕,他緊握拳頭肉緊地說:「我有個責任同勇氣去面對,如果我自己冇勇氣嘅話,真係對唔住愛我嘅人。」並大拋「男人核心論」:「一個男人喺家庭裡面係要咁,要去勇敢地面對所有嘢,而呢樣嘢先至係個核心。」安仔又重提曾形容自己是「壞咗嘅人」一事:「畀個機會我,壞咗做番好。」相當有誠意。在自我療癒的數年間,安仔除靠閱讀書籍舒緩心境,還重拾彈鋼琴及彈結他練歌的日子增值自己,安仔坦言該段沉澱的時間對自己來說是最無價的。

經歷過低潮期後,安仔自覺視野比以前寬闊,待人處事有了不同角度,最重要的是,Sammi 都覺得安仔變得成熟了;Sammi 鼓勵安仔復出,就連演唱會歌單都給予他很多意見。他續指 Sammi 十分關心其內心感受,二人聊了很多,現在安仔學懂聆聽別人,說到此處安仔一度哽咽:「可能以前冇聆聽得咁多,會覺得……你(Sammi)搞得掂。(兩夫妻點去經歷呢幾年?)寬恕,大家有同一舍信仰,真正寬恕係好大嘅愛。」

節目中,安仔的粉絲和演唱會觀眾都有接受訪問,有人坦言為許志安出軌的事感到失望和傷心,但眼見他有勇氣站出來,認為他的專業值得再給予一次認同; 亦有歌迷認為這件事,安仔只需要跟太太交代就足夠,歌迷會繼續支持他。許志安坦言過往一直都有睇網上負評,他說:「我夠膽睇,呢件事係一個傷疤,係跟我一世,亦會提示我做人嘅方向。」而安仔完成演唱會後,激動流下男兒淚,雖然鄭秀文沒有現身,但他特別提到家庭有三十幾人一齊到澳門支持,心中激動難以用言詞去形容。

芷珊與安仔認識多年,見證他與 Sammi 多次離合,問到事件可有令二人感情昇華?他一臉嚴肅表示:「其實我哋分開過亦喺番埋一齊,我都以為係昇華咗,但我覺得呢件事之後,唔好再用呢啲字眼。(點形容同鄭秀文關係?)好好,希望繼續好落去。」安仔全程戴上婚戒受訪,連公演當日亦戴著。談到 10 年後的計劃,安仔表示會繼續在演藝事業上拼命,為家庭花百分之二千努力好好地打拼,形容為「一生的使命」;至於想跟 10 年後的許志安說甚麼,他毫不猶豫地回答:「其實你好幸福,以前唔知。」

至於許志安交代黎芷珊的小秘密,原來跟家中的愛貓有關,他表示貓仔是領養的,根本不知道出生日期,但他硬要將貓咪出世日期定為8月12日,亦是他的生日日期,以後就兩個一齊慶祝,非常可愛。

黎芷珊在IG分享跟許志安的花絮照,她留言說:「第五集,我約咗許志安。我認識嘅獅子座,都係自信爆棚嘅人,只要一下定決心,佢哋就會向住目標進發。當面對否定、批評時,好需要得到別人認可嘅獅子座,係會感到無比沮喪同失落…我識咗超過二十年嘅安仔。就係獅子座嘅典型,所以我可以想像到一個自信滿滿、心高氣傲嘅人,要面對人生一個咁大嘅落差,内心係要經歷幾咁大衝擊….犯錯,係一個不能改變嘅事實,當然要為過失付出代價!值唔值得去原諒,我會睇犯錯嘅人點去面對呢個錯誤,點去壞咗做返好…唔放棄自己,唔躺平,勇敢去面對逆境嘅人,我覺得係值得一個機會,值得一點支持。希望這一集大家可以重新認識許志安。」

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【6月限定雙重賞🎉】!↓

↓ 分享打卡靚相即免費送📸↓

↓ 分享打卡靚相即免費送📸↓

↓【夏日密密賞☀️】增添女神優雅氣質💖↓

↓免費換領Les Néréides 2024春夏系列-雛菊環形耳環!↓

↓免費換領Les Néréides 2024春夏系列-雛菊環形耳環!↓