公屋裝修|港女獲派公屋「清水樓」380呎全屋裝修僅花$10萬 傢俬間房用盡空間

文: 程家健
2024.05.20

裝修單位不一定要花很多錢,一名港女發文分享早前獲派一個380呎的公屋單位,並花約10萬元進行裝修,為用盡單位每吋空間,她利用內地訂製的家具間出3間房,最終在2個半月內完工「開心畢業」。


同場加映:
 
管家王|紙餐具可唔可以回收? 5類紙/膠製品不可回收 1招在家分類慳位又環保

一名女網民日前(6日)在Facebook群組「香港公營房屋討論區」中發帖,表示早前獲派一個380呎、採「工字型」格局的公屋單位。她指「上樓」後沒有進行大裝修,僅花約10萬元鋪設房廳地磚、間房和購買家具,「廁所乜都冇整,傢俬櫃間房用盡每一吋空間」。
 
此外,事主利用家具間出3間房,櫥櫃、房門、床、廳櫃等家具均是從內地廠商訂製,合共花約7萬多元,其中櫥櫃花費1.6萬元,店舖更會安排師傅上門安裝,全屋裝修最終在2個半月內完工,
 
「整體設計、顏色、造工都滿意,感恩師傅幫手趕工期,比預期早咗交貨!開心畢業!380呎安樂窩,祝大家今年都可以早日上樓!」
網民:整得幾整齊
 
帖文曝光後,不少網民都恭喜事主有個安樂窩,大讚單位裝修漂亮,「恭喜安居樂業!」、「整得都幾整齊喎」、「恭喜,啲設計同我嗰啲一模一樣」、「我都想咁裝修」、「整得好好!感覺唔會太迫!生活快樂」、「冇油油,又慳番一筆」、「我都用呢間訂造咗大部分傢俬,設計師、客務同組裝師父都好好」。

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

【請您去】海洋公園水上樂園💦!

↓ 立即登記 送雙人門票↓

↓ 立即登記  送雙人門票↓

↓【送禮】「唧唧裝」驅蚊劑!↓

↓滿分好評!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓滿分好評!一支驅蚊+防床蝨~↓