東張西望丨女中醫睇男病人濕疹要除褲採陽? 節目搵男同事放蛇「犧牲色相」

文: 余美鳳
2024.05.21

不少都市人因患濕疹而大受困擾,不停尋求醫治方法,《東張西望》昨晚(20日)接到一名濕疹患者的太太投訴,指丈夫向一名自稱女中醫「阿紅」求助醫濕疹,竟被對方要求除褲檢查精液!《東張》發現在召妓指南網站上竟有阿紅的資料,並派員放蛇,揭露阿紅聲稱全球獨創的「精液顏色斷診」真面目!

同場加映:馮盈盈否認為嫁豪門進修碩士 望成出色女性:提升修為最重要 

報料人Dana指其夫受濕疹困擾多年,從網上看到女中醫「阿紅」聲稱醫濕疹三次斷尾,於是上門求醫。阿紅先在Dana老公的濕疹患處上刮痧,「之後嗰位女士話『可能係濕疹,性功能方面有問題』,繼而要求我先生除晒啲衫,喺佢肚上面按摩,同時喺肚臍附近拔罐,話係前列腺。」阿紅進一步要求看Dana老公的精液:「要求佢除褲,想幫佢攞精液出嚟。」Dana老公深感「唔對路」,以趕時間為由離開。Dana質疑阿紅另有所圖,致電對方對質:「佢啲態度好閃縮,佢話『邊個同你講㗎?點解你會知㗎?我好多客㗎!』支吾以對。」由於香港規定只要註冊中醫或表列中醫才能執業行醫,阿紅沒有透露全名,只以「阿紅中醫理療」為名,故無法查證她是否無牌行醫。

《東張》派出男工作人員,自稱濕疹病人向阿紅求醫,兩名工作人員前往阿紅位於尖沙咀一棟大廈內的樓上診所,門外連水牌也沒有,環境簡陋。阿紅以安全為由只肯讓患者一人入內,診斷期間,阿紅全程無細看工作人員後頸的濕疹,只不停強調其醫學理論,並要求檢查工作人員全身,又「恐嚇」道:「檢查你皮膚顏色、溫度、硬度…你濕疹困住喺裏面,唔單止痕咁簡單,你睇你面色黃黃哋,成個人都冇精神…佢破壞你腸胃功能、前列腺功能、心肺功能,你喘氣都有問題。」

當提到要病假紙時,成功令阿紅「鬼拍後尾枕」:「我冇得開,我冇嗰啲中醫牌呀!」她強調自己在網上賣廣告十年:「我就是大陸過來的中醫,好中醫都是大陸的。」她強調即使無牌,依然有病人找她:「我哋係中醫慨念,但我係獨家嘅一個嘢。」《東張》在網上搜尋阿紅,竟連接去召妓指南網站,阿紅的廣告以「男人唔補好易變虧佬!對自己好!中醫做得到!」、「全球獨家首創,精液顏色斷診」作招徠,明碼實價列明男士性功能、前列腺療程的價錢。曾參加《中年好聲音2》的中醫徐澤昌亦質疑阿紅的療法:「佢話花20年創立全球首創治療方法,第一我哋唔知內容係乜,第二唔知佢根據係乜。喺我眼中,佢一定係無稽之談。」今晚《東張》將播出放蛇人員「犧牲色相」讓阿紅檢查的情況,以及直擊《東張》女神黎寬怡(貓仔)跑樓梯追訪阿紅。

圖片來源:電視截圖

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【夏日密密賞☀️】體驗最「Cheeful」夏日😍↓

↓免費換領卡樂B Cheeful® 芝士味粟米條🧀!↓

↓免費換領卡樂B Cheeful® 芝士味粟米條🧀!↓

↓【夏日密密賞☀️】增添女神優雅氣質💖↓

↓免費換領Les Néréides 2024春夏系列-雛菊環形耳環!↓

↓免費換領Les Néréides 2024春夏系列-雛菊環形耳環!↓