九龍城寨之圍城丨小鐵漢底褲笠頭扮「四仔」張文傑 本尊回應鼓勵:長大後做個出色英雄

文: 余美鳳
2024.05.22

電影《九龍城寨之圍城》大受歡迎,患先天性心臟病的生命鬥士「小鐵漢」Kansas也是超級fans,更十分喜歡「城寨四少」之一的「四仔」張文傑。Kansas日前底褲笠頭扮成四仔在戲中的造型,相當可愛,更獲張文傑本尊回應!

同場加映:馮盈盈否認為嫁豪門進修碩士 望成出色女性:提升修為最重要 

《九龍城寨之圍城》的香港票房今日已衝破7千萬元,成為香港電影史上華語票房第4位,氣勢如虹!現年7歲、患有先天性心臟病,曾接受6次心臟手術的「小鐵漢」Kansas,跟爸爸Jayco原來已經二刷入場支持電影,當時Kansas更cosplay伍允龍的「王九」造型入場,好有心思!

日前,爸爸Jayco在「小鐵漢」專頁上載Kansas扮「四仔」張文傑的片段,只見他以底褲笠頭扮面罩,天真可愛,Jayco透露兒子最喜歡的的角色正是四仔:「我真係好鍾意《九龍城寨》,今晚倆父子喺屋企男人的浪漫,玩造型😎小鐵漢話4仔其實係最勁,因為個個都係要用武器,得4仔乜武器都唔洗用,淨係靠雙拳已經夠打💪💥 #冇錯 #面具係用底褲 😅

原來張文傑從朋友口中,得知小鐵漢的可愛舉動,決定為小fans再度戴上面罩,並親自拍片鼓勵對方。張文傑說:「小鐵漢,我係四仔,我話你知,唔好再將條底褲擺喺塊面度,下次哥哥送個面罩畀你,所以你要畀心機讀書,快高長大,長大後做個出色英雄,加油﹗」而小鐵漢亦拍片感謝張文傑哥哥,更隔空送上飛吻,認真可愛。

「城寨四子」中最好打的張文傑,原來爸爸張孝慈(佐治)是圈中著名的舞台特技人,設計過不少經典的電視表演,包括肥姐踩雞蛋、吳剛食炭、楊盼盼踩鋼線等。張文傑從小習武,學習南拳、洪拳、劍,到16歲時由契媽楊盼盼介紹入行做武師,亦曾為不少明星做替身。張文傑接受24味網台節目《24/7TALK》訪問時,透露張家輝原來是他的堂哥:「我哋家族好大,我哋唔算好熟,只係最近幾年我做咗電影行業,見到面、傾番偈,我哋先friend番少少。」

圖片來源:小鐵漢FB、大會提供、IG

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

【請您去】海洋公園水上樂園💦!

↓ 立即登記 送雙人門票↓

↓ 立即登記  送雙人門票↓

↓【送禮】「唧唧裝」驅蚊劑!↓

↓滿分好評!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓滿分好評!一支驅蚊+防床蝨~↓