港人中山開牛雜店!狠批3大原因致香港餐飲業低迷:仲覺得自己高高在上

文: 溫藹紅
2024.05.22

港人逢周末假期北上消費,香港餐飲業則日日「捱打」。近日就有一名在中山開牛雜店的港人老闆,拍片狠批香港餐飲陷入低迷局面,全因3大原因,其中包括服務態度最引人詬病,力勸港人應強烈檢討,直言「醒吓啦」!

近日有一名在中山經營2間牛雜店「亞遊牛雜」的港人老闆,透過小紅書分析香港餐飲業步入「蕭條」 的原因, 同時亦是不少業界關注的現象,「究竟問題出在哪裡?為什麼香港人不再就在香港消費」?他在影片中批評全因為3大原因,導致本地餐飲業低迷。

港人老闆:香港餐飲業低迷有3大原因

老闆在影片開首就指出,香港人以往一向視內地遊客來港「霸佔資源」,服務態度向來欠佳,惟現時情況大反轉,內地人反而用良好態度待香港客,認為值得香港餐廳借鏡學習,「我作爲香港人不是去踩一腳,而係更加應該講出來,確實有很多問題大家不能忽略掉」。

▼原因1:服務態度▼

其次就是餐廳的出品賣相與價錢,他表示,對比內地餐廳而言,香港餐廳的競爭力欠佳,當中包括擺盤、食物等「香港人完全打唔贏」。

▼原因2:餐廳出品賣相▼

老闆又認為,香港餐廳業界需要進行檢討,「你以前仲覺得内地啲嘢唔得,所有嘢(感覺自己)仲高高在上」,但隨著內地客減少香港旅遊業慘淡,認為目前只有重新做好自己的出品和服務,才有機會可以扭轉局面,勸道:「要大家一條心先有用,醒下啦,你已經比人超越咗好多。」

▼原因3:香港早已被超越▼

他最後語重心長指,香港以往最出名三樣東西,包括旅遊業、運輸物流業及金融業,「你樣樣嘢都畀人超越哂喇喎,你唔跑,人哋可能跑緊」。

但他認為香港「仲有得救」,「唔好話成日都好似以前咁,又話唔鍾意呢樣唔鍾意果樣」,雖然人手短和很多繁瑣的問題依然存在,而此時此刻,香港餐飲從業員應該重新檢討再出發。

 

▼網民咁覺得▼

資料及圖片來源:小紅書@亞遊牛雜

用App睇片‧賺積分‧換獎賞!

認住 U Fun 標誌「」, App內睇文同睇片可隨時捕捉U Fun彩蛋, 換領現金券及禮品!

開啟 App 成為會員賺U Fun!

↓【送禮】「唧唧裝」驅蚊劑!↓

↓滿分好評!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓滿分好評!一支驅蚊+防床蝨~↓

↓【夏日密密賞☀️】增添女神優雅氣質💖↓

↓免費換領Les Néréides 2024春夏系列-雛菊環形耳環!↓

↓免費換領Les Néréides 2024春夏系列-雛菊環形耳環!↓